Nyheter Politikk
Statsminister Jonas Gahr Støre i Berlin. Foto: Marte Lerberg Kopstad/Statsministerens kontor

Gahr Støre: – Tyskland er Norges viktigste partner i Europa

Denne uken besøker statsminister Jonas Gahr Støre Berlin. Her skal han diskutere grønn omstilling og energisamarbeid med Tysklands forbundskansler Olaf Scholz og næringslivet.

Da sosialdemokraten Olaf Scholz overtok rollen som kansler i Tyskland i desember var Gahr Støre raskt ute med å gratulere. Til Cnytt fortalte ministeren at Tyskland er Norges viktigste partner i Europa. Og at landene samarbeider bredt innenfor blant annet energi, handel, forskning, teknologi og forsvar.

LES OGSÅ: Blått hydrogen kan bli nektet støtte i Tyskland

Utforsker muligheten for hydrogen og havvind

Under besøket denne uken understreker han igjen viktigheten av forholdet mellom nasjonene.

– Tyskland er Norges viktigste partner i Europa. Vi må videreutvikle energisamarbeidet innen fornybar energi, og utforske muligheter på områder som hydrogen og havvind. Gjennom samarbeid kan vi nå felles mål om grønn omstilling og lavere utslipp, sier statsministeren i en melding.

LES OGSÅ: Ber regjeringen om tett hydrogensamarbeid med Tyskland

Skal styrke samarbeidet

Støre mener Norge har gode forutsetninger for å lykkes med grønn verdiskaping, særlig på grunn av viktige ressurser og kompetanse innen energi, offshore og maritim sektor, som er sentrale områder for grønn omstilling i EU-landene.

– Regjeringen vil styrke Norges klimasamarbeid med EU betydelig og videreutvikle dette til å inkludere et strategisk industripartnerskap. Norge har kunnskap og ekspertise som kan hjelpe Europa i å lykkes med grønn omstilling samtidig som vi skaper nye jobber hjemme. Her er Tyskland en sentral samarbeidspartner, sier Støre.

LES OGSÅ: Madaster gjør om bygg til materialbanker: Snart kommer tjenesten til Norge

Besøker norsk arkitekt

På ministerens agenda står også et besøk til arkitekturutstillingen «Mad about dugnad» som åpner 21. januar.  Her stiller det Det norske arkitektkontoret Mad ut flere eksempler på bærekraftig arkitektur og design.

Mad har også vunnet konkurransen om å designe det som vil bli Europas høyeste trehus, WoHo, som skal bygges midt i Berlin.

Woho er et vertikalt bykvartal i tre som skal oppføres i bydelen Kreuzberg i Berlin. Woho omtales som Europas høyeste trebygg for boliger og har fått stor oppmerksomhet i tyske og internasjonale medier. Prosjektet har en sentral plass i utstillingen. illustrasjon: Mad arkitekter

– Dette er et spennende og inspirerende prosjekt. Norsk byggenæring skiller seg ut ved å være langt fremme i grønn omstilling av industrien og er med på å skape løsninger for en bærekraftig fremtid for byggenæringen. Sirkulærbygg med materialbruk som for eksempel tre, oppfattes som ny norsk ekspertise, sier Støre.

Konsernsjef i Mad AS, Nicolai Riise, forteller i en melding at utstillingen er deres invitasjon til en global dugnad for bærekraftige samfunn.

– At statsministeren legger turen innom ved sitt Berlin-besøk, er en ære og et signal om at dugnad for bærekraft er viktig, sier Riise.

LES OGSÅ: Oslos første ombruksbygg vinner bærekraftspris

Viktig med dugnad

Mad arkitekter stiller ut fire ulike eksempler på bærekraftig arkitektur og design, med Berlin-prosjektet Woho i spissen.

– I Mad tror vi at god norsk dugnadsånd er et viktig verktøy for å skape et mer bærekraftig samfunn og nå ønsker vi å inspirere hele bygg- og eiendomsnæringen og viktige stakeholdere i Berlin og Europa til å bli med på dugnaden, forklarer arkitekt og partner i Mad arkitekter, Jonny Klokk.

Ombruksprosjektet Kristian Augusts Gate 13, som blant annet mottok Statens pris for byggkvalitet i 2021 får også en sentral plass i utstillingen, sammen med Festiviteten i Larvik og Recipe for Future Living for C40.

LES OGSÅ: Åpnet Norges første storskala ombruksbygg

Kan bli en viktig eksportvare

– Norsk knowhow innen bærekraft kan bli en viktig eksportvare, hevder Riise.

Arkitektfirmaet MADs konsernsjef Nicolai Riise. Foto: Ludvig Gunderen

Han mener at arkitekter og designere har muligheten og dermed også et ansvar for å bidra til å begrense utslippene fra byggenæringen, som globalt står for mer enn 38 prosent av utslippene.

– Vi har kommet langt her i Norge og det henger sammen med godt samarbeid mellom aktører, fag og myndigheter. Vi tror den norske dugnadstradisjonen er en viktig nøkkel. Sammen med våre samarbeidspartnere Vestre, Degree of Freedom, Innovasjon Norge og VS Vereinigte Spezialmöbelfabriken, tar vi denne tradisjonen med oss til utstillingen i Berlin, forklarer Riise.

LES OGSÅ: ‒ Ombruk må bli normalen i byggeprosjekter

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.