Nyheter Byggebransjen
Pablo van den Bosch, leder for Madaster Global er overbevist om at gjenbruk av byggematerialer vil bli standard i byggenæringen. Foto: Ludvig Gundersen

Gjør om bygg til materialbanker: – Avfall er materialer uten identitet

Madaster gjør det enklere å gjenbruke materialer ved å kartlegge ressursene som går inn i bygg og infrastruktur. I år kommer databasen til Norge.

40 prosent av alle ressursene som bli tilført økonomien globalt går inn i bygg- og anleggsnæringen.

Byggesektoren er med andre ord en storforbruker i de fleste land, inkludert i Norge der den også produserer nesten én tredjedel av avfallet og 15 prosent av klimagassutslippene.

Utfordringene ved byggenæringen ble blant annet løftet frem i den nasjonale strategien for sirkulærøkonomi som ble lansert i 2021. Men selv om byggsektoren er en ressurskrevende næring med et stort miljøfotavtrykk, ligger også et enormt potensial for å redusere forbruk og utslipp. Hele 20 prosent av forbruket av materialer og 10 millioner CO2-ekvivalenter i utslipp kan kuttes om man driver næringen i en mer sirkulær retning, viste sirkulærstrategien.

Men for å få til dette er det behov for å overkomme flere barrierer – blant annet er det helt nødvendig å kartlegge ressursene i eksisterende bygg, konkluderte strategien.

LES OGSÅ: Gjør det mulig å svanemerke kontorbygg

Kartlegger bygg

– Avfall er materialer uten identitet, forteller nederlenderen Pablo van den Bosch til Cnytt. 

Van den Boch er leder for Madaster Global og en av grunnleggerne av tjenesten Madaster, en digital plattform for registering av materialer og produkter i bygg og infrastruktur.

Gjennom dokumentasjon, registering og arkivering gjør plattformen det enklere å gjenbruke materialer, samtidig som den forebygger avfall og reduserer CO2-utslipp og miljøgifter.

Vi skriver ned hva man har, det er enkelt. Når man skal bygge bygninger designer man dem, lager 3D-modeller og store liser over produkter man må kjøpe for å faktisk bygge. Men når et bygg står ferdig, kaster vi all dokumentasjonen. Det vi gjør istedenfor, er å føre det inn i registeret. Slik sørger vi for at det er tilgjengelig for ombruk og fremtidige generasjoner. Jo mer informasjon du har, jo enklere blir det å bruke om igjen, sier van den Bosch. 

LES OGSÅ: Skjerpede krav til nybygg på høring

Viktig å ta vare på data

Ideen til Madaster sprang ut av en samtale med arkitekten og van den Boschs kollega Thomas Rau. Under en diskusjon snakket de om hvordan man kan fikse økonomien hvor man i dag bruker for mye og ender opp med store mengder avfall. 

– Så hvorfor lager vi ikke noe som gjør at vi slutter å kaste bort, men heller bruker disse begrensede ressursene? 

Dette ble utgangspunktet for Madaster, forteller van den Bosch. 

LES OGSÅ: Vil gjøre gjenbruk mer lønnsomt med kunnskapsarena 

Snart klart i Norge

Madaster er i dag tilgjengelig i Nederland, Tyskland, Sveits og Belgia. Og det siste året har de jobbet med å etablere seg i Norge.

Skal vi lykkes med det grønne skiftet, er det så utrolig viktig å bruke materialbanker som Madaster for å å ha kontroll over data. For uten den kontrollen og den innsikten som du kan få her, er det vanskelig å ta de riktige beslutningene og måle effekten av det du gjør og nå de målene du har satt deg, enten det gjelder miljø eller sirkularitet, forteller Marie Drange, administrerende direktør i Madaster Norge.

Administrerende direktør i Madaster Norge, Marie Drange. Foto: Ludvig Gundersen

Madaster satser på å åpne tjenesten for det norske markedet i løpet av andre kvartal i år.

Per dags dato er materialbanken bare tilgjengelig for de seks såkalte pioner-selskapene COWI, Entra, Rambøll, Ratio Arkitekter, Statsbygg og Storebrand, som bidrar i utviklingen av den Norske materialbanken.

– I pionernettverket har vi vært opptatt av at det skal være deltagere fra hele byggenæringen; fra eiersiden, konsulenter, arkitekter og entreprenører. Det har vært viktig å kunne lære av hverandre og få innsikt i hvordan man kan tilpasse sine forretningsmodeller, sier Drange.

Drange legger til de gjerne ønsker flere med på laget, og at det bare er å ta kontakt.

LES OGSÅ: Blant ingeniørenes mest populære arbeidsgivere: Bærekraft vekter tungt

Stor økonomisk verdi

Drange og Pablo van den Bosch forteller at Madaster ikke bare er viktig for å gjøre byggenæringen mer bærekraftig og sirkulær. Databasen øker også den finansielle verdien på selskapenes materialer. 

Om man ikke har informasjon om det man bruker i bygg, blir det verdiløst. Men om man har ordentlig informasjon går verdien opp. Det er et insentiv for at klienter skal dokumentere godt, om de forstår at de opprettholder verdien i det de allerede har, mener van den Bosch. 

Drange legger til at man i tillegg til å kunne bergene den finansielle verdien på materialene som har gått inn i bygg, vil man ved å koble seg opp mot råvarebasen også kunne regne materialenes verdi over tid. 

– Slik får man verdien på for eksempel stålbjelker i en kontraksjon og hva slags verdi de vil ha om 15 år. For materialene vil øke i verdi, da det kan bli mer begrensninger på tilgjengelige ressurser. Slik er det også et verktøy for å vurdere riktige avskrivninger og å ha kontroll over de inngående materialene, sier Drange.

LES OGSÅ: Legger ut brukte materialer på digital plattform

Mener gjenbruk vil bli standard

Van den Bosch er overbevist om at gjenbruk av byggematerialer vil bli standard i byggenæringen.

– Ville ikke du likt at dette ble standarden? Folk, og da snakker jeg ikke om profesjonelle, forstår at det er bra å redusere avfall, energiforbruk i bygg, tingene vi importerer og avfallet vi eksporterer. Alle forstår dette, sier Van den Bosch

Pablo van den Bosch, leder Madaster Global. Foto: Ludvig Gundersen

Men det viktigste spørsmålet er hvordan får man dette til som et samfunn, legger han til.

– Jeg tror at det vil gå. Og om det ikke skjer automatisk, så må vi som samfunn gjøre det klart hvilken virking det vil ha om vi ender opp med en klimakrise, fordi vi har brukt for mye energi på å lage nye produkter, eller vi ender opp med en materialkrise etter å ha brukt opp alle de knappe ressursene vi har i verden, mener han. 

– Vi må begynne å gjenbruke. En måte å sikre at dette er en klar oppfatning, er å gjøre tilgjengeligheten transparent. Hvis du vet at du bare har fem fyrstikker igjen, vil du være forsiktig med å tenne dem. 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.