Nyheter
Kommunal og moderniseringsminister Nikolai Astrup sto for snorklippingen under åpningen av KA13. Foto: Tove Lauluten

Åpnet Norges første storskala ombruksbygg

Kommunal og moderniseringsminister Nikolai Astrup åpnet Kristian Augusts gate 13 i Oslo.

Prosjektet er det første som har forpliktet seg til FutureBuilts kriterier for sirkulære bygg. Med inntil 80 prosent ombruk av materialet har måten KA 13 er bygget på spart miljøet for hele 70 prosent i CO2-utslipp. Bygget vil også fremover vedlikeholdes etter sirkulære prinsipper og ombruk.

– Byggesektoren står i dag for 40 prosent av det globale energiforbruket, og tilsvarende andel av klimagassutslippene. Det er med andre ord et stort potensial for å bli mer bærekraftig, og ombruk av byggematerialer er viktig for å få til det. Ombruksprosjektet KA13 er et forbilde for hele næringen, men vi trenger flere. Derfor vil vi gjøre det enklere å komme i gang, blant annet ved å gå foran og bidra til et marked for ombruk av byggevarer, sier Nikolai Astrup, kommunal- og moderniseringsminister (H).

LES OGSÅ: Bygger om 100 år gammelt bygg etter sirkulære prinsipper

Var verken enkel eller billig

For å lykkes med prosjektet ble det søkt etter materialer fra rivningsklare bygg over hele byen.

Brukte materialer er gode som nye byggeklosser mener utbyggeren Entra, men med et motstridende regelverk kan de også fremstå som bremseklosser.

– Vi ønsker å bidra til en bærekraftig byggenæring. Vår pilot for ombruk har verken vært enkel eller billig å gjennomføre. Målet vårt har vært å vise at ombruk er mulig – og kan lønne seg. Utfordringene har vært mange. Sammen med Scenario interiørarkitekter MNIL, Mad arkitekter og Spaces som er leietaker av bygget, har vi insistert på å gjennomføre, nettopp for å vise vei for resten av bransjen, sier Per Ola Ulseth – direktør prosjektutvikling i Entra ASA.

LES OGSÅ: ‒ Ombruk må bli normalen i byggeprosjekter

Stor overføringsverdi

KA13 skal også vise vei for andre aktører og fungere som et referanseprosjekt for sirkulær og bærekraftig byggeskikk. Erfaringer fra FutureBuilt-piloten er på vei inn i andre prosjekter, og har bidratt i arbeidet med å endre regelverket slik at det blir enklere med ombruk av byggematerialer, poengterer Entra.

– Ombruk blir bare viktigere og viktigere. Ikke bare er det ressurseffektivt, men ombruk gir også byen mer sjel. Det har vært imponerende å høre fra de involverte i dette banebrytende og revolusjonerende prosjektet. Her har ombruk vært med i hele prosessen fra arkitekt, via riveentreprenør til bygg og innredning. Det er veldig gledelig at dette blir en aktiv læringsarena og jeg håper virkelig at dette prosjektet inspirerer til flere slike prosjekter. Jeg er også glad for at Astrup og regjeringen vil forbedre regelverket og legge bedre til rette for at ombruk kan bli gjengs i alle byggeprosjekter, sier Rasmus Reinvang (MDG), byråd for byutvikling i Oslo.

LES OGSÅ: HELPDESK: Bygg og anleggsbransjen under lupen

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.