Nyheter
Nikolai Astrup – Stortingsrepresentant for Høyre. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

– Dette blir for dumt, sier Nikolai Astrup

Vår artikkel om Enovas krav til minsteavstand mellom prosjekter skaper engasjement. Førstemann ut er Nikolai Astrup fra Høyre som forventer at statsråden tar grep.

Tidligere i år lanserte Enova et nytt og langt bedre støtteprogram for å få opp hydrogenproduksjonen langs norskekysten.

Det var definitivt etterlenget, og innebærer at svært mange hydrogenaktører i disse dager jobber med sine søknader for å ta del i konkurransen. 

Siden det er store summer involvert, er det ingen overraskelse at vilkårene for å delta er mange og strenge. I går rettet vi derfor fokus mot det såkalte minstekravet – som kort fortalt innebærer at det må være minst 150 km i luftlinje mellom prosjektene.

Det er i praksis et krav som blant annet ekskluderer Herøya Industripark fra å delta.

Kravet om minsteavstand stenger døren for Herøya

Nå har også tilbakemeldingene begynt å komme, og førstemann ut er Nikolai Astrup fra Høyre:

– Dette blir for dumt

– Jeg har forståelse for at Enova ønsker en viss spredning på hydrogenhubene, men avstandskravet må helt åpenbart praktiseres med en grad av skjønn. Dersom Herøya Industripark ønsker å søke støtte til produksjon og infrastruktur kan det ikke stå på 3 km, skriver Astrup til Hydrogen24.

– Hydrogenprosjektene bør realiseres i områder der det er etterspørsel og potensial for flere avtakere. Da er det mye som taler for Herøya og Grenland, som en av de store industrielle hubene i Norge.

– 3 km kan ikke være utslagsgivende for om Enova behandler en søknad. Her forventer jeg at statsråden gir Enova en tydelig beskjed om at avstandskravet må behandles med en god dose skjønn, skriver han.

Den norske kraftutfordringen

– Kraftutfordringen i Norge er betydelig, uavhengig av hvilke hydrogenprosjekter som får støtte. Også i Grenland er det kamp om kraften, og det må bygges ut betydelig med ny kraftproduksjon i Norge de neste årene for å møte etterspørselen. Det kan derfor være prosjekter som ikke får støtte på grunn av mangel på kraft eller nett i et område, men avstand alene kan ikke være utslagsgivende, avslutter Astrup.

Har du tips? Send til redaksjonen@hydrogen24.no.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.