Nyheter Valg2021

https://vimeo.com/606450735/bada7663b3

Hva betyr valget for sirkulærøkonomien?

Hvordan blir politikken innen avfall, gjenvinning og sirkulærøkonomi med en ny regjering og et nytt stortingsflertall? Det var tema for Cnytts valgsending.

Tekniske problemer og strømbrudd gjorde at Avfallsbransjens valgsending torsdag ikke gikk direkte, men du kan se den i opptak.

Mandagens valg ga et nytt flertall på Stortinget. Det betyr en ny regjering og ny politisk kurs for landet. Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre har startet samtale med de andre partiene på rødgrønn side.

va betyr valgresultatet for Norges grønne giv den kommende Stortingsperioden?

Opptak vil bli tilgjengelig på alle nettavisene i løpet av dagen.

Bredt ekspertpanel

Under sendingen vil ekspertpanelet, bestående av Samfunnsbedriftenes Svein Kamfjord, Biogass Norges Pia Farstad von Hall, Skifts Bjørn K. Haugland og Avfall Norges Kåre Fostervold gi sine analyser om hvordan resultatet vil påvirke politikk rundt:

  • Sirkulærøkonomi
  • Fit for 55
  • CO2-avgift
  • Karbonfangst
  • Avfall
  • Biogass

Dette mener de er de viktigste sakene

Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs er de kommunale avfallsvirksomhetenes arbeidsgiver- og næringsorganisasjon. Direktør Svein Kamfjord mener de viktigste sakene for valget er produsentansvar, penger til nødvendige investeringer og grønne arbeidsplasser.

Biogass Norges Pia Farstad von Hall mener det er viktig at bærekraftige drivstoff prioriteres politisk.

– Økt CO2-avgift er et særlig viktig tiltak, men også konkurransedyktige rammevilkår sammenlignet med våre naboland. Biogass Norge er også opptatt av at ENOVA brukes aktivt til å fremme klimavennlige prosjekter, sier hun til Cnytt.no.

Skifts administrerende direktør, Bjørn Kjærand Haugland, mener tre overordnede virkemidler er avgjørende for en rask og rettferdig omstilling: Økt CO2-avgift, strengere krav til grønne innkjøp og telle bedrifters totale avtrykk.

– Man må ha et budsjett for utslipp, ikke bare for pengebruk, sier Haugland.

I fjor høst la Avfall Norge frem sitt første næringspolitiske program. Der trakk bransjeorganisasjonen frem 14 tiltak de mener må på plass for at Norge skal nå sine målsettinger og forpliktelser innen materialgjenvinning og avfallsreduksjon.

– Det er vel en erkjennelse av at kunnskapsnivået må heves for at vi skal få gode beslutninger, sa rådgiver i Avfall Norge Kåre Fostervold i et tidligere intervju.

Foto: Stortinget

Send inn dine spørsmål

For å sparke programmet i gang kommer energi- og miljøkomiteens Else-May Norderhus (Ap) og tidligere klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) for å gi sin analyse av valgresultatet.

Sendingen «Bærekraftig fremtid for norsk politikk?» sparker også i gang sesongen for Helpdesk.

Helpdesk er en ukentlig sending der ekspertene, politikere og næringsliv svarer på det du lurer på om avfall, biogass og sirkulærøkonomi.

Har du spørsmål til denne sendingen, eller brenner du inne med problematikk eller spørsmål om andre temaer? Send redaksjonen ditt spørsmål til Helpdesk@cnytt.no.

Henvendelser og spørsmål kan behandles anonymt, om ønskelig.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Målet med gebyrdifferensiering

Marianne Haugland, Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs

På tide å gi kundene en gulrot?

Toralf Igesund, Norwaste
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.