Nyheter

Slik kan vi øke gjenbruken av datautstyr og forberede oss på kommende EU-krav

Fjerning av mva på ombruk av elektronikk, panteordning for datamaskiner og kan Norge satse på import av EE-avfall? Svaret får du under dagens sending.

– Vi har hittil kjøpt nye datamaskiner, det er det slutt på nå, forteller programleder og redaktør Torbjørn Leidal. Han fikk satt inn ny «hjerne» i sin iMac fra 2014 og MacBook Air fra for kr. 6.500. Det sparte ham over 30.000 kr på – og redaksjonen fikk idé til tema for denne ukens helpdesk.

EU-rapportering

Sjefredaktøren forbereder seg dermed på endringene som kommer som følge av EUs avfallsdirektiv. Innen 2023 skal EU-landene rapportere kvantitative og kvalitative tall for ombruk innenfor tekstil, byggemateriell, møbler og elektriske og elektroniske apparater.

«Hensikten med rettsakten om metodologi og format for rapportering av ombruk er å sikre enhetlig måling og rapportering av ombruk og tilstrekkelig tallgrunnlag for Kommisjonens videre arbeid», skriver Europalov.no.

Rapporteringen skal brukes i vurderingen fra EU-kommisjonen om innføring av konkrete tiltak for å øke ombruken

Hvordan stimulere gjenbruksmarkedet

– Slik det ser ut i dag, kan vi få et regjeringsbytte til høsten. Vi har derfor invitert Ruth Grung fra Arbeiderpartiets fraksjon i Energi- og miljøkomiteen  til studio for å besvare spørsmål, sier Torbjørn Leidal. Og spørsmålene får vi fra blant andre IKT-Norge i tillegg til markedsaktører, legger han til.

Se tidligere sending her: HELPDESK: Bygg og anleggsbransjen under lupen

Seertallene stiger og engasjementet øker

Helpdesk som lunch-TV onsdager kl.12:00-12:15 fenger tydeligvis. Siden oppstarten første onsdag etter påske, har seertallene blitt firedoblet.

Med i studio denne uken er Ruth Grung (AP), Energi- og miljøkomiteen. Foto: Ludvig Gundersen

– Det er morsomt at et smalt lunch-program om bærekraft kan slå an, sier programleder Torbjørn Leidal. Vi har såvidt begynt å reise litt og var i Arendal forrige uke. Denne uken holder vi oss i Oslo-området, men håper på flere reisereportasjer fra hele landet etterhvert, sier Leidal og legger til at hydrogen blir tema neste uke.

Se tidligere sending her: Se HELPDESK: Offentlige anbud og rammebetingelser

Aktuell og relevant

Konseptet med helpdesk ble unnfanget i en samtale med den nederlandske ambassadøren til Norge, Tom van Oorschot, som kunne fortelle at i Nederland har myndighetene en «helpdesk» som næringsliv og andre myndigheter kan kontakte om de har spørsmål om bærekraft og sirkulær økonomi.

– Da tenkte vi at dette kan vi lage, så kan våre lesere og seere sende oss spørsmål til helpdesk@cnytt.no – så finner vi svaret, avslutter Torbjørn Leidal – tilfreds eier av to fornyede mac´r.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.