Nyheter

Slik kan vi øke gjenbruken av datautstyr og forberede oss på kommende EU-krav

Fjerning av mva på ombruk av elektronikk, panteordning for datamaskiner og kan Norge satse på import av EE-avfall? Svaret får du under dagens sending.

– Vi har hittil kjøpt nye datamaskiner, det er det slutt på nå, forteller programleder og redaktør Torbjørn Leidal. Han fikk satt inn ny «hjerne» i sin iMac fra 2014 og MacBook Air fra for kr. 6.500. Det sparte ham over 30.000 kr på – og redaksjonen fikk idé til tema for denne ukens helpdesk.

EU-rapportering

Sjefredaktøren forbereder seg dermed på endringene som kommer som følge av EUs avfallsdirektiv. Innen 2023 skal EU-landene rapportere kvantitative og kvalitative tall for ombruk innenfor tekstil, byggemateriell, møbler og elektriske og elektroniske apparater.

«Hensikten med rettsakten om metodologi og format for rapportering av ombruk er å sikre enhetlig måling og rapportering av ombruk og tilstrekkelig tallgrunnlag for Kommisjonens videre arbeid», skriver Europalov.no.

Rapporteringen skal brukes i vurderingen fra EU-kommisjonen om innføring av konkrete tiltak for å øke ombruken

Hvordan stimulere gjenbruksmarkedet

– Slik det ser ut i dag, kan vi få et regjeringsbytte til høsten. Vi har derfor invitert Ruth Grung fra Arbeiderpartiets fraksjon i Energi- og miljøkomiteen  til studio for å besvare spørsmål, sier Torbjørn Leidal. Og spørsmålene får vi fra blant andre IKT-Norge i tillegg til markedsaktører, legger han til.

Se tidligere sending her: HELPDESK: Bygg og anleggsbransjen under lupen

Seertallene stiger og engasjementet øker

Helpdesk som lunch-TV onsdager kl.12:00-12:15 fenger tydeligvis. Siden oppstarten første onsdag etter påske, har seertallene blitt firedoblet.

Med i studio denne uken er Ruth Grung (AP), Energi- og miljøkomiteen. Foto: Ludvig Gundersen

– Det er morsomt at et smalt lunch-program om bærekraft kan slå an, sier programleder Torbjørn Leidal. Vi har såvidt begynt å reise litt og var i Arendal forrige uke. Denne uken holder vi oss i Oslo-området, men håper på flere reisereportasjer fra hele landet etterhvert, sier Leidal og legger til at hydrogen blir tema neste uke.

Se tidligere sending her: Se HELPDESK: Offentlige anbud og rammebetingelser

Aktuell og relevant

Konseptet med helpdesk ble unnfanget i en samtale med den nederlandske ambassadøren til Norge, Tom van Oorschot, som kunne fortelle at i Nederland har myndighetene en «helpdesk» som næringsliv og andre myndigheter kan kontakte om de har spørsmål om bærekraft og sirkulær økonomi.

– Da tenkte vi at dette kan vi lage, så kan våre lesere og seere sende oss spørsmål til helpdesk@cnytt.no – så finner vi svaret, avslutter Torbjørn Leidal – tilfreds eier av to fornyede mac´r.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.