Nyheter Valg2021
Direktør for NF&TA Linda Refvik. Foto: Ludvig Gundersen

– Vi må anerkjenne vårt ansvar og vår rolle i den globale økonomien

Norwegian Fashion and Textile Agenda er næringsklyngen for bedrifter i den norske mote- og tekstilindustrien. De mener dette er de viktigste sirkulære sakene for årets valg.

Ifølge FN-alliansen for bærekraftig mote er klesindustrien verdens nest største forbruker av vann og var ansvarlig for åtte til ti prosent av de globale klimagassutslippene i 2019.

Det finnes stort potensial for å gjøre produksjonen av tekstiler mer bærekraftig, et av dem er EUs foreliggende Waste Framework Directive, som vil pålegge alle medlemsland systemer som håndterer utsortering av tekstiler fra husholdningsavfallet innen 2025.

VALG 2021: Industri Energi: – Politiske Norge har hatt en alt for snever tilnærming til sirkulærøkonomi

Prioritert tekstiler i strategien

Blant aktørene som jobber for en mer bærekraftig tekstilnæring finner man Norwegian Fashion and Textile Agenda (NF&TA), næringsklyngen for bedrifter i den norske mote- og tekstilindustrien. Klyngen mobiliserer aktører til å samarbeide om å utvikle fremtidens sirkulære, verdiskapende og bærekraftige mote- og tekstilindustri i Norge.

Klyngedirektør Linda Refvik mener norske myndigheter har fått på plass flere viktige tiltak for å styrke en bærekraftig omstilling av tekstilindustrien, blant annet regjeringens nasjonale strategien for sirkulærøkonomi. Tekstil bar blant de syv prioriterte feltene i strategien.

– At de har fått på plass en plan for sirkulærøkonomi, der tekstiler er et prioritert område, og satt et fokus på økodesign-direktivet samt produsentansvar. I tillegg har de lagt til rette for tilgjengelige midler for næringslivet, for innovasjon og omstilling gjennom økte bevilgninger til virkemiddelapparatet som for eksempel grønn plattform, der samarbeid mellom aktørene i virkemiddelapparatet er sentralt, sier Refvik.

VALG 2021: Norsk Fjernvarme: – Skuffende at regjeringens strategi for sirkulær økonomi ikke hadde med gjenbruk av energi

Viktig med tilrettelegging for endring av lovverk for økt ombruk og gjensalg

Ifølge Refvik er det viktig at denne satsingen fortsetter, noe som også er viktig for næringsklyngen under årets Stortingsvalg:

– En av de viktigste politiske sakene er at det er en uttalt satsing på sirkulærøkomi og grønn omstilling. Vi må anerkjenne vårt ansvar og vår rolle i den globale økonomien, og med det jobbe for internasjonalt samarbeid, forteller Refvik.

I tillegg til at tekstil blir løftet frem som et prioritert område, er det også viktig at at det satses på å utvikle nasjonale anlegg og industri for å håndtere utfordringer nasjonalt; for eksempel innsamlingssystemer, nasjonalt sorteringsanlegg og gjenvinningsprosesser.

Med dette mener hun en utvikling av produksjonsindustri med utgangspunkt i industri 4.0. Samt tilrettelegging for endring av lovverk for økt ombruk og gjensalg av eksisterende produkter, som for eksempel momsfritak på reparasjon.

VALG 2021: Norsk Industri: – Avgjørende at virkemiddelapparatet kan tilby nødvendig risikoavlastning

Utfordrende med gjennomføringsevnen

Refvik mener flere partier har sirkulærøkonomi og bærekraft høyt på agendaen.

– Eksempelvis Arbeiderpartiet som sier de vil satse på industri og jobber i Norge knyttet til resirkulering av materialer og legge bedre til rette for at norsk eksportindustri kan fremstille resirkulerbare produkter og SV som vil gjennomgå momsregelverket for å kutte moms på blant annet reparasjoner, reservedeler og utleie av utstyr.

Hun trekker også frem Høyre som vil utvide produsentansvaret og innføre et livssyklusperspektiv på produksjon, bruk og utfasing av produktene.

– Og ikke minst MDG som har mest i programmet som treffer vår industri. Utfordringen er heller statsbudsjettet og gjennomføringsevnen, mener hun.

VALG 2021: Virke: – Vi trenger et større program for sirkulære verdikjeder i handel- og tjenesteytende næringer

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.