Nyheter Valg2021
Trygve Mellvang Tomren-Berg er daglig leder i Norsk Fjernvarme. (Foto: Øystein Andreas Bjerke)

– Skuffende at sirkulærstrategien ikke hadde med gjenbruk av energi

Daglig leder i Norsk fjernvarme, Trygve Mellvang Tomren-Berg, mener den sittende regjeringen har satt igang flere viktige tiltak for å styrke den grønne omstillingen i Norge. Likevel har flere av partiene sviktet på viktige saker.

Hvordan vil valgresultatet påvirke norges grønne giv de kommende årene? Dette spørsmålet stiller Cnytt.no bransjeaktørene og politikerne under Cnytt.nos valgsendingen direkte torsdag 16. september klokka 12:00.

Få med deg valgsendingen her: Bærekraftig fremtid for norsk politikk?

Viktig å bygge ned barrièrene

Norsk næring og industri har allerede satt kursen mot en mer bærekraftig og sirkulær utvikling, men flere aktører peker fremdeles å barrièrer som må overkommes.

Daglig leder i Norsk fjernvarme, Trygve Mellvang Tomren-Berg, er en av disse aktørene, han mener dette er de viktigste sakene mot årets valg:

– Vi er opptatt av energiens plass i sirkulærøkonomien. EU-kommisjonen har satt gjenbruk av energi høyt på dagsorden, og koblet den til sirkulærøkonomien, noe vi håper norske myndigheter følger opp, forteller Tomren-Berg.

Han mener det er viktig at barrièrene for gjenbruk av energi blir bygget ned, blant annet ved å tilrettelegge for vannbåren varme.

– Det er også viktig å beholde el-avgiften for å få bedre lønnsomhet for gjenbruk av overskuddsvarme. Vi er glade for at Stortinget skrinla regjeringens forslag om en avgift på norsk avfallsforbrenning. For å virke må en slik avgift gjelde alt norsk restavfall, ikke bare det som sluttbehandles i Norge, konstaterer han.

Les mer om bransjeorganisasjonenes viktigste saker her: Stortingsvalget 2021 

Skryter av datasenterstrategien

Norsk Fjernvarme er en interesseorganisasjon for norsk fjernvarmebransje. De organiserer i dag de aller fleste urbane energi-bedriftene i Norge, samt et bredt spekter av leverandører. Formålet deres er blant annet for å bedre rammevilkårene for deres medlemmer.

Tomren-Berg mener den sittende regjeringen har satt igang flere viktige tiltak for å styrke norsk sirkulærøkonomi. En av de viktigste sakene de har fått på plass er krav om kost-nytteanalyser for gjenbruk av overskuddsvarme fra datasentre.

– At datasenterstrategien ble oppdatert på dette punktet er en seier, forteller han.

Da elektrifiseringen gir mye overskuddsvarme, mener Tomren-Berg at gjenbruk av den er god sirkulærøkonomi.

– At denne gjenbrukes vil også bidra til å avlaste kraftnettet og gi plass til nødvendig elektrisering av andre sektorer.

Videre mener Tomren-Berg det er positivt at det blir forbud mot bruk av mineralolje til oppvarming av byggeplasser fra nyttår og at det lages et nasjonalt varmekart.

– Som kan få fram muligheter for å koble overskuddsenergi med varmebehov, sier han.

VALG 2021: Virke: – Vi trenger et større program for sirkulære verdikjeder i handel- og tjenesteytende næringer

Skuffet over manglende politisk gjennomslag

Tomren-Berg har dog ikke bare skryt og komme med. Han mener blant annet at det var skuffende at regjeringens strategien for sirkulær økonomi ikke hadde med gjenbruk av energi.

Angående årets Stortingsvalg, mener han det er vanskelig å peke ut en vinner som fronter deres saker best.

– Vi er skuffet over at Venstre i regjering ikke har fått til mer på vannbåren varme i bygg, til tross for at de, sammen med SV, var veldig opptatt av dette i Stortinget. Når i tillegg en Venstre-minister legger fram en feilslått avgift på avfallsforbrenning, etter at partiet i mange år har vært en garantist mot en slik avgift, så blir ikke skuffelsen mindre, sier han.

Det som derimot overasker Tomren-Berg positivt er Høyres energiminister Tina Brus flere mindre forslag, og en ganske god energiressursmelding på deres felter felter.

– Likevel, det er jo partene som har klima- og miljøspørsmål høyt på dagsorden, Venstre inkludert, som nok er mest lydhøre for våre synspunkter.

VALG 2021: NHO: – Vi er opptatt av at alle partier setter sirkulærøkonomi på dagsorden

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.