Nyheter Valg2021
Gunnar Grini, bransjesjef Gjenvinningsbransjen. Foto: Tone Buene

Norsk Industri: – Avgjørende at virkemiddelapparatet kan tilby nødvendig risikoavlastning

Bransjesjef – Gjenvinningsbransjen Gunnar Grini i Norsk Industri mener den sittende regjeringen har gjort mye bra for norsk sirkulærøkonomi, likevel savner han flere grep fra politikerne.

Etter valgdagen 13. september vil norges ledere for fire nye år bli bestemt, lederne som vil sette den videre kursen for det grønne skiftet i Norge.

Cnytt.no stiller spørsmålet: Hva betyr valgresultatet for Norges grønne giv de kommende året? Svaret får du under vår åpne direktesending 16. september klokken 12:00, der ekspertpanelet fra norsk næringsliv og politikk gir sin analyse av valgresultatet, og hvordan det kan påvirke politikk rundt sirkulærøkonomi, avfall og biogass.

Få med deg ekspertpanelets analyser torsdag 16. september: Bærekraftig fremtid for norsk politikk?

Mener sirkulære prosjekter ikke når frem

Med 25 prosent av de samlede årsverkene i Næringslivets Hovedorganisasjons (NHO) medlemsbedrifter er Norsk Industri er den største landsforeningen i NHO.

Norsk Industri organiserer nærmere 3.000 bedrifter med rundt 127.500 ansatte i alt fra designindustrien til petroleumssektoren. Bransjesjef – Gjenvinningsbransjen Gunnar Grini forteller at de ikke har noen spesielle politiske kjepphester angående sirkulærøkonomi når det kommer til valget.

– Men generelt vil vi prioritere arbeidet for å øke satsingen på sirkulær økonomi i det næringsrettede virkemiddelapparatet fremover, forteller Grini.

Han mener det er avgjørende at virkemiddelapparatet kan tilby nødvendig risikoavlastning med utvikling og kommersialisering av teknologi og løsninger innen sirkulær økonomi. Grinis erfaring er nemlig den at prosjekter innen sirkulærøkonomi enten ikke passer inn i støtteordningene eller for sjelden når opp ved tildelinger.

– I tillegg må miljø og sirkulær økonomi prioriteres høyere i offentlige anskaffelser og vektes på en helt annen måte enn i dag, slik at ikke pris alene blir avgjørende for tildelingene, mener han.

VALG 2021: Virke: – Vi trenger et større program for sirkulære verdikjeder i handel- og tjenesteytende næringer

Tror regjeringens tiltak vil ha virkning på sikt

Grini mener den sittende regjeringen har gjort flere positive tiltak for å styrke norsk sirkulærøkonomi. Han mener fremleggelsen av strategien for sirkulær økonomi er noe industrien har grunn til å være fornøyd med.

– Det er bra at regjeringen vil legge til rette for økt materialgjenvinning av avfall, lønnsom bruk av resirkulerte råvarer, produksjon av at sirkulære produkter, utvikling av sirkulære verdikjeder, samt digitalisering og teknologiutvikling.

Videre mener han det er positivt at regjeringen også vil etablere et eget program for klyngesamarbeid innen sirkulær økonomi og at de har bevilget midler til å øke kunnskap om prosessindustriens materialstrømmer.

– Lanseringen av grønn plattform, hvor sirkulær økonomi er ett av satsingsområdene, har også vært et viktig tiltak. I tillegg er det iverksatt mange regelverksprosesser som vi tror vil gi effekter på sikt, sier Grini.

VALG 2021: NHO: – Vi er opptatt av at alle partier setter sirkulærøkonomi på dagsorden

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.