Nyheter
Frank Martinsen er teamleder i kretsløpsparken til Sirkula på Hamar. Foto: Karine Bogsti

– Det luktet ikke godt

I dag er det teamleder Frank Martinsen i Sirkula som deler sine opplevelser i sommerspalten.

Renovatører og ansatte på gjenbruksstasjonene er avfalls- og gjenvinningssektorens hverdagshelter. I sommer tar vi en prat med noen av dem.

Hva er det rareste du har funnet i avfallet/mottatt på gjenbruksstasjonen?

På de gjenvinningsstasjonene jeg har jobbet på, så tror jeg vi har fått inn det meste fra A til Å. Så det er snart ikke noe som er «rart» lenger. Man slutter nesten og bli overraska. Men det «rareste» var kanskje da noen, på starten av året, kastet et par pappesker med bæsj i konteineren for papp. Vi oppdaget det ikke før vi satte i gang komprimatoren på konteineren. Da ble møkka klemt og gnidd utover pappen som allerede lå i nedi der. Det luktet ikke godt. Man kan jo begynne å lure på hvorfor det i det hele tatt lå møkk i pappeskene som ble kastet? Mest sannsynligvis så var det ikke gjort med hensikt.

Synes du folk er flinke til å kildesortere?

Generelt er det veldig bra! Vi må se over konteinere flere ganger i løpet av arbeidsdagen, og vi finner jo da en del feilkasting. Så noe feilkasting er det hver dag, men det kunne absolutt vært verre. De fleste er flinke til å spørre, så vi greier å avverge en del.

Samtidig så er det veldig fokus på miljø og klima i dagens samfunn. Spesielt den unge generasjonen er veldig positiv til kildesortering. Det er jo fordi mange av dem har, eller har hatt, fokus på det i både barnehage og skole. Men når det er sagt, så har jeg også vært i prat med mange eldre folk, som er kjempeglade for at avfallet blir sortert skikkelig nå, kontra slik det var i «gamle dager». Da ble alt avfall tømt i samme haug eller deponert. Så de fleste av dem er veldig opptatt av å gjøre det riktig.

Men innimellom må vi le litt også, da vi ser på feilkasting ute på gjenvinningsstasjonen. Vi har for eksempel funnet brannslukningsapparat i konteiner for gulvbelegg, gamle sokker og underbukser i papirkonteineren og glassplate i pressa for plastemballasje.

Brann er en av de mest alvorlige temaene i bransjen og noe det er stort fokus på. Har du opplevd brann på jobben? Er du redd for brann?

Jeg har ikke personlig opplevd brann, men det har vært brann på noen av Sirkulas lokasjoner mens jeg har jobbet i selskapet. Det har vært ulmebrann i et av hageavfallsmottakene, brann i en konteiner, pluss et litiumbatteri som begynte å brenne i en pappeske på mottaket for papp på Sirkulas avfallsanlegg. Så noen episoder har det jo vært.

Men jeg har opplevd at små litiumbatterier (de små, blanke, runde) har eksplodert mens jeg har stått i samme rom. Det er absolutt noe jeg har i bakhodet, siden vi håndterer disse daglig.

Ellers er ikke brann noe jeg går og er redd for. Jeg føler at vi har såpass gode rutiner, at det ikke er noen overhengende fare. Alle ansatte gjorde en kjempegod jobb ved de tilfellene jeg nevnte over, så der fikk de virkelig avverget noe som kunne gått mye verre. Men brann er ikke noe man skal kimse av, så vi tar stilling til at det kan skje. Hver dag.

Hva skal du i sommer?

Jeg skal lese mye. Slappe av i det (forhåpentligvis) fine været og lese gjennom en del bøker og tegneserier. Kanskje prøve å skrive litt selv også, samt skate og være med venner. Skal prøve å få med meg en del konserter også. Rett og slett skape gode sommerminner.

Hva er den perfekte sommermaten og sommerdrikken?

Sommeren assosieres med grillmat for min del. Jeg har ingen spesiell favoritt, men så lenge det har vært på grillen så smaker det godt i sommerværet. Jeg drikker stort sett bare vann. Så et duggfriskt glass med vann og isbiter er det beste.

Her møter du andre #Sommerhelter2023

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.