Nyheter Bistand
– Etter en generasjon med framgang ser vi nå at vi er rykket tilbake til start. Verden står ovenfor massive utfordringer med både klimaendringene og en økt antall ekstremt fattige, mener Norads direktør, Bård Vegar Solhjell.
– Etter en generasjon med framgang ser vi nå at vi er rykket tilbake til start. Verden står ovenfor massive utfordringer med både klimaendringene og en økt antall ekstremt fattige, mener Norads direktør, Bård Vegar Solhjell. Foto: Norad

Norad: – Vi trenger nye løsninger

Tirsdag samler noen av verdens mest innflytelsesrike mennesker seg under Norads konferanse Vendepunkt. Sammen skal de diskutere hvordan man kan kutte både fattigdom og utslipp.

Verden trenger nye løsninger for å nå bærekraftsmålene – et vendepunkt. Det mener Norad, og i denne sammenhengen har de invitert aktører fra hele verden til Norad-konferansen 2022 – Vendepunkt.

Under konferansen den 25. januar skal de diskutere hvordan man kan kutte både fattigdom og utslippene til null innen 2030.

– Etter en generasjon med framgang ser vi nå at vi er rykket tilbake til start. Verden står overfor massive utfordringer med både klimaendringene og et økt antall ekstremt fattige, skriver Norads direktør, Bård Vegar Solhjell i en e-post til Cnytt, om hvorfor de arrangerer konferansen.

LES OGSÅ: Mangel på handlingskraftig klimapolitikk: Dommedagsklokken viser 100 sekunder til midnatt

Styrer bistandsmidlene etter bærekraftsmålene

Direktoratet for utviklingssamarbeid (Norad) forvalter nesten 19 milliarder kroner, drøyt halvparten av norsk bistand.

I 2021 la Norad frem en ny strategi som fastslo at at bærekraftsmålene skulle være rammen for deres arbeid fremover.

Norad mener selv at Vendepunkt vil bli årets viktigste konferanse for dem som er opptatt av bærekraftig utvikling, internasjonalt samarbeid og fattigdomsbekjempelse.

– Norad vil på konferansen løfte fram konkrete eksempler og løsninger som kan bidra til at verden når bærekraftmålene. Det er ikke én magisk pille, men løsninger og innovasjon på felt etter felt som må til, forteller Solhjell.

LES OGSÅ: Barth Eide: – Blir en tøff jobb å komme frem til en global plastavtale

Noen av verdens mektigste

Under konferansen vil noen av verdens mest innflytelsesrike mennesker dele sine perspektiver og erfaringer. Tirsdagens lineup består blant annet av utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim og Bård Vegard Solhjell selv.

Bill Gates skal tale under sesjonen som omhandler hvilken kunnskap som trengs for å nå bærekraftsmålene. Foto: Greg Rubenstein/Flickr (CC BY 2.0)
Bill Gates skal tale under sesjonen som omhandler hvilken kunnskap som trengs for å nå bærekraftsmålene. Foto: Greg Rubenstein/Flickr (CC BY 2.0)

Også internasjonale aktører som Fatih Birol, direktøren for det internasjonale energibyrået (IEA), professor og nobelprisvinner Esther Duflo og Bill Gates vil delta.

– Det er et bredt spekter av mennesker som taler, som har et mangfold av erfaringer fra ulike felt som finans, forskning, energi og sivilt samfunn. Vi trenger at et mangfold av erfaringer og sektorer kommer sammen hvis vi skal nå bærekraftmålene. Endring skjer når vi bruker oppdatert kunnskap til å finansiere det som virker, og det er politisk vilje, forteller Solhjell.

LES OGSÅ: Microsoft investerer flere hundre millioner i flydrivstoff

Skal ikke ha negativ virkning

Selv om bærekraftsmålene gjennomsyrer virksomheten til Norad, understreker Solhjell at dette ikke skal gå på bekostning av behovene til land som mottar norske bistandsmidler.

– Vi må sørge for å løfte mennesker ut av ekstrem fattigdom, samtidig som dette ikke går på bekostning av natur og klima. Vi må nå både sosiale mål og klimamål. Vi må tenke akutt på en måte som fungerer langsiktig. Vi må investere i ting som har rask effekt og varige konsekvenser, og vi må sørge for at vi har god nok kunnskap om hva som gir best effekt. Dette er et tema som professor Esther Duflo, nobelprisvinner i økonomi, kommer inn på i sitt innlegg på konferansen.

LES OGSÅ: Summa Equity har samlet inn 2,3 milliarder euro til bærekraftsfond 

– Sirkulærøkonomi er svært viktig

Sirkulærøkonomi er av mange omtalt som et av de viktigste verktøyet for å kurve klimagassutslippene. Noe som senest ble pekt på i den siste GAP-rapporten.

Også i Norads rapport fra 2021, «Bistandens bidrag til å redusere klimagassutslipp: løsninger for mennesker, klima og natur», ble sirkulærøkonomi anbefalt som et viktig grep.

– Hvor viktig mener Norad sirkulærøkonomi er for bærekraftig bistand?

– Det er veldig viktig! Vi er helt avhengig av å gjenbruke ressurser, svarer Solhjell.

Solhjell trekker frem MiniPlast i Ghana, som et godt eksempel. Der han nylig har vært på besøk.

– De lager nye produkter av plastavfall, og Norad har bidratt til å finansiere solcelleanlegget som driver fabrikken. Sånne prosjekter trenger vi flere av, i stor skala.

LES OGSÅ: EU: Parlamentariker vil straffe land som ikke når klimamålene

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.