Nyheter Bistand

Anbefaler økt sirkulærøkonomi-satsing i bistanden

Den internasjonale bistanden til utviklingsland vil spille en viktig rolle under COP26, mener Norad. Etaten lanserer tirsdag en ny rapport som tar for seg hvordan norske bistandsmidler kan støtte opp under bærekraftsmålene.

Denne uken møtes verdens ledere på klimatoppmøtet Glasgow. Her kan og bør den internasjonale bistanden til utviklingsland spille en viktig rolle, mener Norad.

LES OGSÅ: Norad skal bruke bistanden til å hindre klimaendringene

Vil få sirkulærøkonomi inn i bistanden

Bistandens opprinnelige formål har vært å bidra til utvikling og fattigdomsbekjempelse i lavinntektsland. Men i mars lanserte Norad strategien «Norad for fremtiden», som setter en ny kurs for store deler av de norske bistandsmidlene.

Strategien ser mot 2030, året da FNs bærekraftsmål skal være nådd, og den fastslo at bærekraftsmålene vil være rammen for Norads arbeid fremover.

Nå følger Norad opp strategien, og tirsdag 26. oktober lanserer de rapporten «Bistandens bidrag til å redusere klimagassutslipp: løsninger for mennesker, klima og natur».

Rapportens forfattere anbefaler økt bistands-satsing innen seks områder: 1) Ren energi og energiomstilling 2) Naturbaserte løsninger 3) Bærekraftige matsystemer 4) Grønne skatter 5) Urbanisering og grønn byutvikling 6) Sirkulær økonomi.

LES OGSÅ: Norsk selskap skal digitalisere avfallsbransjen i Nigeria

Viktig kunnskapsgrunnlag

Seniorrådgiver i Norad og prosjektleder for Bistand mot 2030, Heidi Bade, er rapportens hovedforfatter. Hun forteller at det har vært en spennende og utfordrende arbeidsprosess, og at de har måttet ta mange hensyn, da løsningene skal gjelde både mennesker, klima og natur.

Seniorrådgiver i Norad og prosjektleder for Bistand mot 2030, Heidi Bade. Foto: NORAD

– Temaet er enormt komplekst med mange nyanser. Vi har forsøkt å vise fram noen av de utfordringene og valgene vi står i på en tilgjengelig måte. Vi håper rapporten kan inspirere og bidra i viktige veivalg framover, forteller Bade.

Hun forklarer at rapporten heller er ment å styrke Norads kunnskapsgrunnlag, og at den skal danne grunnlaget for gode diskusjoner. Den vil også være et faglig bidrag til norges klima- og miljøminister og utviklingsministeren, som Norad er underlagt.

LES OGSÅ: Hyper opp bærekraft med 300 millioner

Inviterer til paneldebatt

Rapporten lanseres med et frokostmøte på Radisson Blu i Holbergs gate i Oslo der Bade vil presentere hovedpunktene fra rapporten.

Deretter vil det holdes en paneldebatt fra klokken 09:00 – 10:00 med Kristin Halvorsen (CICERO), Dag O. Hessen (UiO), Karoline Andaur (WWF), Julie Rødje (Spire) og Norads direktør Bård Vegar Solhjell. I tillegg kommer Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnerheim.

Seminaret kan også følges digitalt via Norads Facebook-side, LinkedIn eller Norad.no.

LES OGSÅ: ZERO foreslår nytt klimafond som skal bygge grønn energi i utviklingsland

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere