Nyheter Byggebransjen
– Med verdens første CO2-frie gipsplatefabrikk revolusjonerer vi klimaregnestykket til gipsplatene, sier administrerende direktør Lars Gaustad i Saint-Gobain Byggevarer AS.

71,2 millioner til utslippsfri gipsplatefabrikk

Verdens første CO2-frie gipsplatefabrikk vil stå klar i Fredrikstad ved årsskiftet 2022-2023.

Enova gir 71,2 millioner kroner i støtte til Gyproc for bygging av en helt ny produksjonslinje ved fabrikken. Gyproc skal benytte elektrisitet som energibærer framfor dagens løsning med LNG. Det melder Enova i en pressemelding.

LES OGSÅ: Åpnet Norges første storskala ombruksbygg

Skal bli klimanøytrale innen 2050

Gyproc som produserer gipsplater for byggesektoren, omsatte for 338 millioner kroner i 2019. Selskapet eies av det franske konsernet Saint-Gobain som har et mål om å redusere sine CO2-utslipp med 20 prosent innen 2025, og bli helt karbonnøytral innen 2050.

For å nå sine klimamål har Saint-Gobain begynt å se på hittil uprøvd teknologi for produksjon av gipsplater.

– Dette er en stor dag for Gyproc og hele Glava-familien. Bygg står for en stor del av verdens klimagassutslipp, og vi skal gå foran i å gjøre byggenæringen mer bærekraftig. Med verdens første CO2-frie gipsplatefabrikk revolusjonerer vi klimaregnestykket til gipsplatene, og gjøre det mulig å produsere bygg med vesentlig lavere miljøavtrykk enn i dag, sier Lars Gaustad, administrerende direktør i Saint-Gobain Byggevarer AS.

LES OGSÅ: HELPDESK: Bygg og anleggsbransjen under lupen

Vil kutte over 23.000 tonn CO2

Produksjonen av gips bruker store mengder varmeenergi. Bransjestandard er at man bruker gass til varme, og oppvarming med elektriske varmeelementer vil være en ny kurs for bransjen, og gi et utslippskutt på rundt 23.482 tonn CO2 ved fabrikken.

Saint-Gobain, som har over 70 fabrikker plassert over hele verden, ser på muligheten for at teknologien kan tas i bruk i produksjon verden over. Dette har også vært viktig for Enovas beslutning om støtte.

– Enova skal bidra til at det utvikles og tas i bruk klima- og energiteknologier som tar Norge og verden nærmere lavutslippssamfunnet. En slik teknologiutvikling skjer best gjennom aktører som har nødvendig gjennomføringsevne og i sektorer som har framtidsutsikter som tilsier at de har en plass i dette framtidsbildet, sier Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova.

LES OGSÅ: #Sirkulærefolk: – Må stille tøffere krav til gjenvinnbarhet innen bygg- og anleggsbransjen

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.