Sirkulære stemmer
Heikki Holmås blir bærekraftansvarlig i Multiconsult. Foto: Multiconsult

#Sirkulærefolk: – Må stille tøffere krav til gjenvinnbarhet innen bygg- og anleggsbransjen

Heikki Holmås mener at dersom det blir ministerskift i miljødepartementet bør den nye ministeren sikre karbonfangst og -lagring.

– Hvordan holder du ut i koronaepidemien? Hva gjør du for at dagene skal bli bedre?

– Jeg har vært i pappaperm og gått lange turer med min sønn rundt omkring og, når det har vært mulig, møtt folk utendørs i behørig avstand.

– Hvor flink er du til å rydde på datamaskinen din?

– Passe flink. Har bra systemer, men noen ganger kan det skli ut og da tar det ofte lang tid før jeg rydder.

– Hva er det største og mest inngripende tiltaket du har gjort privat for å bli mer bærekraftig? Og var det vanskelig å få til

– Det er å kutte kjøttforbruket. I familien dropper vi kjøtt fra mandag til fredag til lunsj. Vi kunne etter alle solemerker kuttet til null, men jeg er for glad i bacon, vossakorv og pinnekjøtt.

– Hva gjør dere på arbeidsplassen for å bidra til sirkulær økonomien?

– Vi er miljøfyrtårnsertifisert og jobber systematisk med egen drift, men det er jo først og fremst gjennom rådgivningen vår til kunder at vi kan virkelig gjøre en forskjell. Målet er å alltid utfordre kundene til å velge grønnere løsninger på alle områder, og så er det opp til dem å velge.

– Hva er ditt beste spesifikke tips til andre bedrifter/privatpersoner for å bli litt mer bærekraftig eller sirkulær? Har du en egen «life hack»?

– Til privatpersoner er det å bruke Finn og annet brukt! Det utrolig hva man kan få tak i og utrolig hvor mange ganger at det vi er ferdig med å bruke, kan få et nytt liv.

– Hvilke forventninger har du til en eventuell ny miljøminister etter valget til høsten?

– At vedkommende lager en helhetlig klima og energiplan som ser behovet for ny fornybar energi i sammenheng med behovene vi har i Norge for å kutte utslippene til null så fort som mulig og avveid mot naturhensyn. I tillegg må vedkommende sammen med Kommunalministeren fremme mye tøffere klimakrav og krav til gjenvinnbarhet innen hele bygge og anleggsbransjen.

I tillegg håper jeg ministeren stiller krav fram mot 2030 om at alt restavfall til forbrenning energigjenvinnes med karbonfangst og -lagring. Det hadde vært noe.

– Når var det du først forsto at bærekraft ville bli en gamechanger for samfunnet?

– Da jeg i 2015 deltok på klimatoppmøtet i Paris og forsto at næringslivets egne arrangementer for å press på for utslippskutt var minst like offensive som deler av klimaforhandlingene. Oppslutningen om bærekraftsdagsordenen var mye bredere enn den hadde vært ti år tidligere.

– Hva mener du sirkulærøkonomi vil bety for det grønne skiftet? Viktig eller bare et moteord?

Sirkulærøkonomi blir viktig hvis det følges opp av tøffe reguleringer. Reguleringer og krav er en sterk driver av innovasjon.

– Hvilke lover og regler (eks: taksonomien, co2-avgiften ol.) tror du vil bli mest utfordrende for det norske samfunnet? Og hvorfor?

Summen av hele den europeiske grønne dealen, fordi den vil gjøre det dyrere å finansiere fossilbaserte næringer. Samtidig som den vil kutte etterspørselen etter de fossile produktene, oljen og gassen, som er Norges hovedeksportartikkel. Skal vi lykkes med omstillingen til nullutslipp, må vi se skriften på veggen og handle nå.

– Hvem og hva har inspirert deg mest som person når det kommer til å leve mer bærekraftig og sirkulært?

– Min kone, som stadig stiller spørsmålet om vi som familie ikke kan gjøre mer. Det kan vi selvsagt. Når vi ser at det funker med grønne og sirkulære løsninger i privatlivet, blir det enklere å reise kravet om at de som styrer landet må gjøre de de kan for en grønnere fremtid også!

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.