Nyheter
Marius Holm, daglig leder i Zero stiller seg positiv til regjeringens forslag om økning av CO2-avgiften. Nå har Zero og organisasjonen Skift gått sammen og oppfordrer næringslivet å gjøre det samme. Foto: Miljøstiftelsen Zero

Oppfordrer norsk næringsliv til å støtte økningen av CO2-avgiften

Flere næringslivsaktører støtter opp under regjeringens tredobling av CO2-avgiften gjennom opprop.

I januar foreslo Regjeringen en tredobling av CO2-avgiften frem til 2030, fra dagens 590 kroner til 2000 kroner per tonn, i sin klimamelding.

Dette forslaget fikk både ris og ros: ris av Avfall Norge og Samfunnsbedriftene som mente at det var galt å gå straffe forbrenningsanleggene, og ros av Energi Norge for å gjøre elektrifisering mer lønnsomt.

LES OGSÅ: Gap-rapporten: Kan nå klimamålene med sirkulærøkonomi

Også Miljøstiftelsen Zero stilte seg positivt til forslaget.

– Økningen i CO2-avgiften vil påvirke alle beslutninger i store deler av norsk økonomi. I kombinasjon med andre nye virkemidler vil dette gi et taktskifte i norsk klimapolitikk, skrev Marius Holm, daglig leder i Zero i en pressemelding.

Vil ha med næringslivet på opprop

Nå har Zero tatt det et skritt lenger, og sammen med Skift – næringslivets klimaledere, oppfordrer de næringslivet til å støtte regjeringens foreslåtte økning av CO2-avgiften ved å signere et opprop.

«Næringslivet trenger en økning i CO2-avgiften. Det vil gi omstilling og grønn konkurransekraft, og spare samfunnet for store kostnader. Regjeringens plan om en gradvis økning av CO2-avgiften til 2000 kr per tonn innen 2030 gir håp om at Norge kan nå sine klimamål, og samtidig omstille norsk økonomi. Når utslipp får en pris, påvirkes alle beslutninger. Det vil i økende grad lønne seg å investere i utslippsfrie løsninger.» skriver de på Skifts nettsider.

LES OGSÅ: – Forunderlig at ingen partier har tatt eierskap til sirkulærøkonomien

De mener avgifter er det mest kostnadseffektive og treffsikre virkemiddelet.

«Inntektene staten får fra avgiften, kan benyttes til å senke andre skatter og avgifter, men også til å lette omstillingen gjennom støtte til infrastruktur, teknologiskift og omfordeling».

Den vil også gi grønn grønn konkurransekraft på den billigste måten og skape det taktskiftet både næringslivet og klimaet trenger, mener de.

LES OGSÅ: Framtidslaben i Ålesund: – Vil gå fra ord til handling

Oppropet er allerede signert av 21 sjefer i næringslivet, blant annet konsernsjefene i Schibsted, NorgesGruppen, Norconsult og Storebrand.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.