Nyheter

https://vimeo.com/498425242/1b6589fede

Klimaplanen: – Definitivt mer pisk enn gulrot

Det er definitivt mer pisk enn gulrot for avfallsbransjen når regjeringen legger frem sin klimaplan, mener direktør i Avfall Norge, Cecilie Lind.

Small Steps TV-sending

Til politikerdebatten stilte:

  • Liv Kari Eskeland (H) – energi og miljøkomiteen
  • Ketil Kjenseth (V) – leder energi og miljøkomiteen
  • Lars Haltbrekken (SV) – energi og miljøkomiteen
  • Ruth Grung (AP) – energi og miljøkomiteen

Etter debatten oppsummeres klimaplanen og politikernes reaksjoner sammen med

  • Pia Farstad von Hall, daglig leder Biogass Norge
  • Cecilie Lind, adm. dir. Avfall Norge
  • Svein Kamfjord, dir. Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs
  • Henrik Lystad, CEO Norwaste.

Fredag la regjeringen frem sin klimaplan frem mot 2030.

Small Step Media, som driver Cnytt, Avfallsbransjen.no og Biogassbransjen.no, inviterte fredag ettermiddag til webinar i den anledning. Se hele sendingen i videovinduet over. Et av temaene som sto høyt på agendaen var signalene om mulig økt avgift på avfallsforbrenning.

Les klimaplanen her

Regjeringen foreslår i sin klimamelding en tredobling av den generelle CO2-avgiften frem til 2030, fra dagens 590 kroner til 2000 kroner per tonn. Samtidig vurderes en «gradvis opptrapping av avgiften på forbrenning av avfall til generelt nivå». Forbrenningsavgiften ble i statsbudsjettet foreslått til 149 kroner per tonn.

Sterke reaksjoner

Signalene i klimaplanen har vakt sterke reaksjoner fra dem som driver energigjenvinningsanlegg. Under fredagens TV-sending stilte sjefredaktør i Small Step Media, Torbjørn Leidal, følgende spørsmål til leder i energi- og miljøkomiteen, Ketil Kjenseth fra Venstre:

– Hvem skal betale kostnadene for de norske energigjenvinningsanleggene, når de både skal betale CO2-avgift opp til 2000 kroner per tonn, og milliardbeløp i karbonfangst-investeringer?

– Det er forbrukerne og innbyggerne som i siste instans skal være med og betale. Forbrenningsavgiften – vi kan godt diskutere, og det må vi i fortsettelsen, om den er satt inn på riktig sted, men det må være en avgift på fossil forbrenning. Den er også et incentiv for å få til en omlegging fra fossil til for eksempel karbonfangst og -lagring, og også selvfølgelig mer utsortering og at vi får ned avfallsmengden som går til forbrenning. Vi skal kutte utslipp til 2030, og det må alle sektorer være med på, sa Kjenseth.

LES OGSÅ: Regjeringens klimaplan: Gradvis opptrapping av forbrenningsavgiften

– Vet ikke hva de ser for seg

Administrerende direktør Cecilie Lind i Avfall Norge.

Administrerende direktør i Avfall Norge, Cecilie Lind, var også gjest i programmet, og ble spurt om avgiften på avfallsforbrenning.

– Hva vil konsekvensen av at den skal opp på generelt nivå være?

– De sier at det fremtidige avgiftsnivået på avfallsforbrenningen skal vurderes allerede fra 2022, så vi vet ikke helt hva de faktisk ser for seg. Samtidig sier de – og det er et resultat av regnestykket – at hvis de øker til 2000 kroner per tonn på det generelle nivået så vil det på grunn av det biogene innholdet i avfall ende på en lavere kvotepris på avfallsforbrenningen, som vil gjøre CO2-fangst ulønnsomt. Det er ikke nok til å skape det samme incentivet for CO2-fangst som i de andre sektorene. Så det er en problemstilling, sa Lind.

– Den andre er de pengene som de nå henter fra avfallsbransjen, våre kunder og fra innbyggerne. Det provenyet som forbrenningsavgiften gir, hva er det egentlig de pengene skal gå til? De har sagt at det skal gå til å løfte skatter og avgifter, men hvilke? Vi ville gjerne sett at de var mer konkrete på hvor de vil.

Mest pisk

– Savner du noe gulrot og føler du at du har fått mer pisk?

– Ja, definitivt. Hovedgrepet er økning i avgift, så er det lite på andre virkemidler.

– Det er fremdeles rom for bransjen for å jobbe med forbrenningsavgiften, men at den kommer – det gjør den nok.

– Har klimaplanen vært verdt å vente på?

– Både ja og nei. Det kunne vært mer konkret ut fra det vi hadde håpet på.

– Har du fått noe?

– Ja, vi har fått noe. Det er mange bra signaler på biogass, men det er fremdeles mangel på de helt konkrete beslutningene. Så har de sagt noe om torv, hvor avfallsbransjen jo er en viktig bidragsyter til å kunne erstatte torv som produkt.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.