Nyheter Sirkulær økonomi
Framtiden i Våre Hender-leder Anja Bakken Riise etterlyser matkasteloven i sirkulærstrategien. Foto: Nora Brønseth

– Sirkulærstrategien mangler konkrete mål og virkemidler

Regjeringen lanserte onsdag sin strategi for sirkulærøkonomien. Miljøorganisasjonene er avmålt positive.

MARTIN HUSEBY JENSEN og OLE PEDER GIÆVER

–  Hvor ble det av ambisjonen om å være et foregangsland på sirkulær økonomi? spør Anja Bakken Riise som er leder i Framtiden i Våre Hender. – Vi hadde forventet en strategi som skulle vise hvordan vi skal komme oss ut av dagens bruk- og kast-samfunn, men i stedet velger regjeringen å dilte mest mulig etter EU.  

Riise sier at strategien beskriver godt hva som skal til, men at den er uten overordnede og målbare mål for å komme tid. Dermed blir også strategien ubrukelig, sier hun.
 
–  Det settes verken mål om å redusere avfallet eller det totale ressursforbruket til norsk økonomi. Vi får ikke en sirkulær økonomi med denne strategien slår Riise fast. 

Trenger virkemidler

Blant annet peker hun på at regjeringen mener forbrukerne er viktig, men tilbyr kun å styrke miljøinformasjonen på produkter.

–  Vi trenger et sett av virkemidler for at det skal bli enklere for forbrukeren å ta miljøvalg i hverdagen. I dag er det for eksempel ofte langt enklere og billigere å reparere fremfor å kjøpe nytt. Vi trenger en tiltakspakke mot sløsing. 

Hos Bellona er seniorrådgiver Olaf Brastad kort.

– Bellona fyller 35 år i dag, og vi vil takke regjeringen for bursdagsgaven. I strategien omtales mange av Bellonas kampsaker gjennom 35 år, og vi får nå håpe at dette ikke svinner hen i et sirkulært byråkrati, sier seniorrådgiver i Bellona, Olaf Brastad, til Avfallsbransjen.no.

Mangler løsninger

– Strategien sender tydelige signaler til næringslivet om at hele økonomien må bli mer fornybar og sirkulær, men det mangler fortsatt konkrete virkemidler for å skape marked for sirkulære løsninger. Det må en ny regjering sørge for å få på plass, sier fagsjef i ZERO, Stig Schjølset.

Schjølset mener det er positivt at det kommer klimakrav i byggteknisk forskrift. Her er det behov for strengere krav.

– Det er bra at regjeringen har lyttet til byggenæringen i denne saken. Det er nettopp denne typen virkemidler vi hadde ønsket oss mer av i strategien.

For plast mener fagsjefen det derimot mangler tydelig politikk for å ta i bruk resirkulert plast. Her mener han det må komme insentiver for å bruke resirkulert plast i produkter.

– Uten slike økte insentiver, blir det fortsatt en lineær plastbruk basert på ny fossil råvare. Med tre års arbeid, hadde vi forventet mer enn at regjeringen har bestilt et nytt kunnskapsgrunnlag fra Miljødirektoratet.

Naturvernforbundet: – Spennende, men lite konkret

– Det er spennende at regjeringen kommer med en strategi, men per nå mangler konkrete mål og virkemidler. Men strategien er veldig ambisiøs i det den foreslår, i hvert fall til denne regjeringen å være. Det er gode intensjoner, sier avdelingsleder i Naturvernforbundet, Martin Brandtzæg, til Avfallsbransjen.no.

– Et ønske vi har spilt inn tidligere er en storstilt gjennomgang av skatte- og avgiftssystemet. Vi er spent på hvordan man skal gjøre det.

Klima- og miljøministeren lovet blant annet en gjennomgang av dagens lovverk som hindrer sirkulærøkonomi.

LES OGSÅ: Lover sirkulær «ryddesjau» i lovverket

– Det er en del lovende signaler i strategien, blant annet på produsentansvarsordningen og skatte- og avgiftssystemet, og det at det må tilrettelegges økonomiske virkemidler både for forbrukere og næringsliv. Det vi savner mest er konkrete mål på reduksjon, det er mye snakk om hvordan man skal håndtere materialer, men mindre om å redusere uttaket av materialer i utgangspunktet. Man må tenke et hakk tidligere, og det føler vi kanskje mangler litt her. Vi må rett og slett produsere mindre.

Opposisjonen på Stortinget var ikke særlig imponert over strategien som ble lagt frem onsdag.

LES OGSÅ: – Som fryktet, og skuffende lite konkret     

Positiv WWF

Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond er positiv til strategien, sier hun til E24.

– Men vi savner konkrete, målbare indikatorer som gjør det mulig å følge utviklingen, og som gir tydelige rammer for næringslivet og samfunnet, sier Andaur i en kommentar, ifølge nettstedet.

WWF Verdens naturfond etterlyser miljøavgift på «jomfruelige» ressurser, utvidet produsentansvar og investeringer i tiltak gjennom virkemiddelapparatet.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Vi må slutte å importere biodrivstoff. Det må vi lage selv

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Nasrin Naimy, Biogass Norge

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.