Nyheter Sirkulær økonomi
Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn varsler en opprydding i lovverk som hindrer sirkulærøkonomi. Foto: Ludvig Gundersen.

Lover sirkulær «ryddesjau» i lovverket

Mye av dagens lovverk er til hinder for sirkulærøkonomi . Det skal vi rydde opp i, sier Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.

Onsdag morgen ble den nasjonale strategien for sirkulær økonomi lansert, under Den store sirkulærkonferansen, fra Herøya.

FØLG DEN STORE SIRKULÆRKONFERANSEN HER

Blant tiltakene Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn trakk frem er en gjennomgang av dagens lovverk som hindrer sirkulærøkonomi.

Hindrer gjenbruk

–Vi har en rekke forskrifter, krav og standarder som vi ser kan være til hinder for at vi får materialer i sirkulasjon og gjenbruk, sa Rotevatn til Cnytt.no etter presentasjonen.

LES OGSÅ: Arbeiderpartiet skuffet over «ullen» sirkulærstrategi

Han viste til at regjeringen i fjor endret lovverket knyttet til gjenbruk av betong og tegl i bygg, slik ar dette nå kan brukes på nytt. Også innenfor bioøkonomien er det flere forskrifter som stikker kjepper i hjulene for å benytte materialene sirkulært.

–Der ser vi at det i stor grad er regelverket som står i veien. Derfor kommer vi til å sette i gang prosesser på en rekke fronter for å rydde opp, sier Rotevatn.

Lovmessig lappeteppe

Rotevatn tror lovverket som i dag hindrer sirkularitet dels skyldes at man ikke har sett sammenhengene under tuarbeidelsen av lovene, men også at det er andre hensyn som er satt opp mot hverandre. Innen bioråstoff kan blant annet matsikkerhet ligget til grunn for dagens lovverk, mens tanken om sirkulære materialstrømmer har havnet i bakgrunn.

–Vi ser at det er potensiale for å rydde litt, slik at man får mer sirkularitet i næringskjedene her. Og der har vi en jobb å gjøre, sier Rotevatn.

Tøffere krav til produsentene

Sentralt i sirkulærøkonomien står produsentansvaret. Under sin fremleggelse varslet statsråden en innskjerping av produsentansvarsordningene. Han peker på at dagens produsentansvar i stor grad har handlet om å unngå forsøpling. Fremover må produsentene ta et ansvar for å fremme sirkulærøkonomi.

– Alle produsenter fremover må ta høye for at vi skal bli et foregangsland for sirkulærøkonomi. Da må man tilpasse seg de kravene som kommer, sier Rotevatn.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.