Nyheter #Sirkulærefolk
Leder for Hold Norge Rent, Lise Keilty Gulbransen etterlyser en nasjonal strategi mot forsøpling. Foto: Hold Norge Rent

#Sirkulærefolk: – Vi oppnår ikke sirkulær økonomi hvis vi ikke lykkes med redusere og stoppe forsøplingen

Lise Keilty Gulbransen, daglig leder i Hold Norge Rent, mener det er behov for å innføre krav til å identifisere og sette inn tiltak mot forsøplingsrisiko for alle typer virksomheter både i offentlig, privat og frivillig sektor. – Som samfunn må vi adressere forsøplingsrisiko uansett bransje, aktivitet, produkt eller materiale.

Hvordan holder du ut i koronaepidemien? Hva gjør du for at dagene skal bli bedre?

– Jeg har vært ofte på fjellet og jobbet derfra, og i vinter gikk jeg mye på ski. Jeg har også gått lange turer i nærmiljøet regelmessig.

Hvor flink er du til å rydde på datamaskinen din?

– Haha… Helt elendig.

Hva er det største og mest inngripende tiltaket du har gjort privat for å bli mer bærekraftig? Og var det vanskelig å få til?

– Jeg har egentlig ikke tatt så mange store eller inngripende bærekraftsgrep i eget liv. Jeg handler mye brukt, blant annet møbler og klær til friluftsliv. Og jeg spiser svært lite kjøtt. Det blir stort sett kun vilt. Ingenting av dette er særlig inngripende eller vanskelig. Men jeg er svært glad i å reise, og jeg innser at jeg må kutte ned på flyturene. Dette har jo vært enkelt siden mars i fjor, og jeg har innsett at jeg ikke trenger å reise så mye i jobbsammenheng. Men det blir nok svært vanskelig for meg å kutte i fritidsreisene.

Hva gjør dere på arbeidsplassen for å bidra til sirkulær økonomien?

– Da Hold Norge Rent flyttet inn i de nye lokalene våre, kjøpte vi brukte kontorpulter, og vi kjøpte stoler som er laget av marint avfall til spisebordet vårt. Kjøkkenutstyret vårt er også stort sett kjøpt i bruktbutikker. Til daglig unngår vi engangsartikler og har blant annet flerbruksfiltre til kaffetrakteren vår, og så kildesorterer vi selvsagt.

LES OGSÅ: #Sirkulærefolk: Det er synd at vi i det hele tatt diskuterer om det er viktig

Hva er ditt beste spesifikke tips til for å bli litt mer bærekraftig eller sirkulær?

– Reduser forbruket, reparer fremfor å kaste og kjøpe nytt, kutt ut engangsartikler og hvis mulig kjøp brukt når du trenger ting. Sørg også for å levere utrangert datautstyr, kontormøbler som skal skiftes ut og lignende til gjenbruk.

Hvilke forventninger har du til en eventuell ny miljøminister etter valget til høsten?

– Hold Norge Rent er opptatt av å bekjempe forsøpling. Vi oppnår ikke sirkulær økonomi hvis vi ikke lykkes med redusere og stoppe forsøplingen. Jeg forventer derfor at en eventuell ny klima- og miljøminister viderefører og utvider dagens satsinger mot forsøpling. Vi trenger blant annet å oppheve skillet mellom marin forsøpling og forsøpling på land. Videre trenger vi å innføre krav til å identifisere og sette inn tiltak mot forsøplingsrisiko for alle typer virksomheter både i offentlig, privat og frivillig sektor. Som samfunn må vi adressere forsøplingsrisiko uansett bransje, aktivitet, produkt eller materiale.

Når var det du først forsto at bærekraft ville bli en gamchanger for samfunnet?

– Vel, jeg har vært opptatt av miljøvern siden tenårene, men det var kanskje da jeg drev Grønt Inspirasjonssenter på begynnelsen av 2000-tallet at jeg virkelig ble bevisst behovet for mer fokus på bærekraft både som enkeltmenneske og som samfunn.

LES OGSÅ: #Sirkulærefolk: En workshop med de nærmeste medarbeiderne vil gi enhver bedriftsleder svarene som trengs

Hva mener du sirkulærøkonomi vil bety for det grønne skiftet? Viktig eller bare et moteord?

– Sirkulær økonomi er helt avgjørende for å lykkes med det grønne skiftet. Vi må redusere presset på naturen og ta vare på klodens ressurser, og vi må lykkes med å gjøre dette økonomisk lønnsomt. Jeg forventer at vi som samfunn sørger for at sirkulær økonomi ikke bare blir et begrep som brukes i masteroppgaver og festtaler. Her har blant annet avfallsbransjen en viktig rolle å spille, men det er politikerne og næringslivet som må være motor.

Hvilke lover og regler tror du vil bli mest utfordrende for det norske samfunnet? Og hvorfor?

– Jeg har nok ikke innsikten som skal til for å peke på hva som vil bli mest utfordrende for det norske samfunnet, men det kan se ut til å bli vanskelig for oss å avvikle oljenæringen.

Hvem og hva har inspirert deg mest som person når det kommer til å leve mer bærekraftig og sirkulært?

– Natur og ungdom inspirer meg. Ellers har jeg hatt gleden av å kjenne og jobbe sammen med en rekke personer som har inspirert meg, som blant annet kollegene mine i Grønn Hverdag og staben i Hold Norge Rent.

LES OGSÅ: #Sirkulærefolk: Var Preben Carlsen statsminister ville han sagt at Norge ikke er et foregangsland for sirkulærøkonomien

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.