Nyheter
Anders Lægreid er administrerende direktør i NOAH. Foto: NOAH

#Sirkulærefolk: En workshop med de nærmeste medarbeiderne vil gi enhver bedriftsleder svarene som trengs

Et av NOAHs viktigste oppdrag er å ta stoffene som ikke skal sirkulere ut av kretsløpet, behandler dem og lagre dem trygt. – Samtidig jobber vi med å finne løsninger for å ta ressurser ut av det vi mottar slik at mer kan bringes tilbake til samfunnet.

Hvordan holder du ut i koronaepidemien? Hva gjør du for at dagene skal bli bedre?

– Jeg har hatt mye hyttekontor i denne tiden. Der er det stille og fredelig og lite som minner en om pandemien. I tillegg har en naturen utenfor døren om en har tid til en pause.

Til vanlig går jeg til jobben, jeg har derfor prøvd å innarbeide en rutine at jeg går minst en halvtimes tur om morgenen før arbeidsdagen starten. Det gir en bedre start på dagen.

Hvor flink er du til å rydde på datamaskinen din?

– Her har jeg ikke mye å skryte av!

Hva er det største og mest inngripende tiltaket du har gjort privat for å bli mer bærekraftig? Og var det vanskelig å få til?

– Vi flyttet for noen år siden fra enebolig utenfor Oslo til leilighet i byen. Dette tok ned vårt energiforbruk betydelig, samtidig som vi sluttet helt å bruke bil i det daglige. Vi går til jobb og handler til fots i nabolaget. Var det vanskelig å få til? Nei! Bare positive opplevelser.

Hva gjør dere på arbeidsplassen for å bidra til sirkulær økonomien?

– NOAHs viktigste bidrag til sirkulær økonomi er at vi tilbyr løsninger til industri, bygg og anlegg på å ta ut de stoffene som ikke skal sirkulere, behandler dem og lagrer dem trygt.

Samtidig jobber vi med å finne løsninger for å ta ressurser ut av det vi mottar slik at mer kan bringes tilbake til samfunnet. Et eksempel på det er vårt saltgjenvinningsprosjekt ReSalt. Vi har et eget miljø som jobber hver dag med å finne og realisere slike løsninger.

I tillegg jobber vi som de fleste andre med å få ned karbonavtrykket i vår egen drift. Ett av målene er fossilfri drift på Langøya.

Hva er ditt beste spesifikke tips til andre bedrifter/privatpersoner for å bli litt mer bærekraftig eller sirkulær?

– Jeg har ingen “Life Hack” å komme med. Her er muligheten og utfordringene ulike fra bedrift til bedrift. Men det meste handler om holdninger og vilje til å virkelig gjøre noe med sin egen situasjon. Jeg tror en kort, ektement workshop med de nærmeste medarbeiderne vil gi enhver bedriftsleder svarene som trengs.

Hvilke forventninger har du til en eventuell ny miljøminister etter valget til høsten?

– Jeg synes vi har en dyktig minister i dag og så gjerne at vi fikk kontinuitet. Skulle det bli en ny, så håper jeg det er en som har mer fokus på handling enn på ord. Og som er flinkere til å lytte enn å prate.

Når var det du først forsto at bærekraft ville bli en gamchanger for samfunnet?

– Det er noe som har kommet i flere steg. Det er vanskelig å peke på enkelthendelser og enkelttidspunkt. Men mye skjedde når barna kom i tenårene og begynte å stille spørsmål omkring hvordan vi forvaltet og forbrukte ressurser.

Dette falt til en viss grad sammen med utgivelsen av Al Gores bok «An Inconvenient Truth» sammen med filmen med samme navn. Han satte for alvor fokus på global oppvarming og fikk enorm oppmerksomhet. Forståelsen i det amerikanske samfunnet ble godt hjulpet av at det var 20 grader i New York første uken i januar akkurat dette året.

Hva mener du sirkulærøkonomi vil bety for det grønne skiftet? Viktig eller bare et moteord?

– Disse to begrepene hører uløselig sammen!

Hvilke lover og regler tror du vil bli mest utfordrende for det norske samfunnet? Og hvorfor?

– EUs taksonomi kan bli krevende for Norge. Diskusjonene under utformingen av den illustrerer godt hvor vanskelig det er å enes om hvordan en skal nå de målene alle er enige om. Her er det svært ulike ståsted og ulike særinteresser som de ulike landene ønsker å få ivaretatt. Og dette er mellom europeiske land som alle er velstående.

Hvem og hva har inspirert deg mest som person når det kommer til å leve mer bærekraftig og sirkulært?

– Det er vanskelig å peke på noen spesifikt. Men jeg nevner gjerne et meget inspirerende foredrag jeg hørte av Erik Solheim for to år siden. Han har lang erfaring og dyp kompetanse på miljøspørsmål.

Det som inspirerte var hans positive holdning til at utfordringer og alvorlige kriser kan løses. Vi husker for eksempel krisen med sur nedbør og giftfylte elver på 70-tallet, og hvordan det ble løst. Han pekte på næringslivslederes ansvar og mulighet for også å løse dagens miljøutfordringer og ikke minst troen på at det vil skje.

Det er jo så inspirerende og lærerikt å høre på en som er positiv og ser løsninger i motsetning til de som fortaper seg i bare problemene.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.