Helpdesk Avfall

HELPDESK: Hvordan ta i mot en ny spennende samarbeidspartner i gjenvinningsmarkedet

Avfall er langt fra bare søppel – stadig flere selskaper jobber for å utnytte disse ressursene og slik skape en mer sirkulær økonomi. Men hvordan går man frem som grønn avfallsaktør? Svaret får du under Helpdesk.

Som nok de fleste fikk med seg i fjor, viste den såkalte Gap-rapporten at den norske økonomien bare er 2,4 prosent sirkulær. Nordmenn forbruker enorme mengder med ressurser hvert år, og bare i 2019 ble over 12 millioner tonn levert til avfallsbehandling – en stor andel ble deponert eller gikk opp i røyk ved et forbrenningsanlegg.

Men stadig finner innovatører nye metoder å bruke avfallet vårt, blant annet til biogassproduksjon som har hatt en enorm økning i mengden avfall de mottar – drøyt 244 prosent økning fra 2012 til 2019.

SE TIDLIGERE SENDING HER: HELPDESK: Klær fra besvær til sirkulær

Nye krefter, nye ideer

Det er langt fra bare biogass som kan produseres fra det biologiske avfallet vårt. 19. mars i år ble selskapet Mycela, Norges første produsent av 100 prosent biologisk nedbrytbart mycelium-materiale, lansert.

Renée Isabel Bakkemo, Andrea Gamst og
Maria Helena Aaslund i Mycela. Foto: Ludvig Gundersen

– 2,4 prosent av ressursene blir til nye produkter, og det er latterlig lite. Du kan bruke sopp til å upcycle avfall og lage nye produkter av det, forteller direktør i Mycela, Renée Isabel Bakkemo.

Mycela utnytter mycelium, som er soppens rotsystem, til å omdanne avfall til å lage nye produkter. I dag jobber de med utvikling av produksjonen på deres hjemmesnekrede laboratorium på Økern, der de lager interiørprodukter som skåler, blomsterpotter og penneholdere, men Bakkemo sier at produksjonspotensialet er enormt.

– Ambisjonen er å erstatte de tradisjonelle materialene som har høyt miljøavtrykk, for det er enormt mye som kan lages i mycelium, istedenfor betong, metall og plast.

Det er lett å oppskalere teknologien, sier Bakkemo, men:

– Så kommer det til rammene, samarbeidspartnere, penger og nye lokaler.

SE TIDLIGERE SENDING HER: HELPDESK: Slik kan vi øke gjenbruken av datautstyr

Hvordan gå fra pilot til storskala

Administrerende direktør i Lindum Pål Smits. Foto: Lindum.

Det kan nemlig bli et svært omfattende arbeid å komme seg inn i avfallsbransjen som et nyoppstartet selskap – og dette er også tema for ukens sending av Helpdesk.

Med i ekspertpanelet har vi Jens Måge, fagrådgiver for bioavfall, tekstiler og biologisk behandling i Avfall Norge, og Pål Smits, administrerende direktør i Lindum, som vi gi sin innsikt i hvordan man som fersk aktør bør gå frem for å gå fra pilot til storskala.

Lindum er eid av Drammen kommune og er en av de fremste aktørene i landet innen behandling av ulike typer organisk avfall. I tillegg drifter de Den Magiske Fabrikken i Tønsberg som tar inn husdyrgjødsel og matavfall og gjør det om til biogass og gjødsel.

SE TIDLIGERE SENDING HER: HELPDESK: Bygg og anleggsbransjen under lupen

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.