Nyheter
kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H), under IKT Norges anskaffelseskonferanse. Foto: Skjermdump/IKT-Norge

Gjør anbudsrundene enklere for oppstartsbedrifter

Med programmet Start OFF skal det bli enklere for offentlig sektor å få tak i innovative og grønne løsninger.

– Det handler om å koble offentlig sektors behov opp mot oppstartsbedrifter, men også andre små og mellomstore bedrifters løsninger. Ofte ser vi at de behovene og løsningene ikke finner hverandre, og hensikten med dette programmet er å bidra til at de finner hverandre, gjøre det enklere, særlig for oppstartsbedrifter, å komme seg gjennom anskaffelsesprosessen som ofte kan være dyr, komplisert og tidkrevende for en lite bedrift, fortalte kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H), under IKT Norges anskaffelseskonferanse.

LES OGSÅ: Helpdesk for grønne anskaffelser

Med ministeren som oppdragsgiver, og drevet av direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) ble programmet Start OFF lansert i januar i år. Målet er å øke innovasjonsgraden i offentlig sektor, ved å utnytte innovasjonsevnen og kompetansen som sitter i oppstartsbedrifter og små selskaper.

– I dag er det ofte slik at vi kjøper inn fra de store og gode, gamle selskapene vi alltid har kjøpt inn fra. Da får vi kanskje en litt bedre versjon enn det vi allerede hadde, men vi får ikke noe helt nytt, og jeg tror skal vi lykkes med å løfte innovasjonsevnen i offentlig sektor så må vi også søke de helt nye løsningene, sa Astrup.

Lavterskeltilbud

Gjennom Start OFF blir anskaffelser gjennomført som innovasjonskonkurranser. Offentlige virksomheter kunngjør et problem eller behov som de ønsker en løsning på, som blir markedsført spesifikk mot oppstartsmarkedet. Deretter kan selskapene sende inn en kort idéskisse, før de tre beste forslagene blir valgt ut. Til slutt får hver av aktørene 50.000 kroner og tre uker på å konkretisere skissene.

LES OGSÅ: – Greta-generasjonen krever bærekraftige anskaffelser

– Av de tre blir det valgt ut en vinner som får 15 uker på seg til å lage en endelig løsning, dette får de også støtte til under prosessen, fortalte direktør i DFØ, Hilde Singsaas.

Direktør i DFØ, Hilde Singsaas. Foto: Skjermdump/IKT-Norge

Singsaas understreket at det skal være en lav terskel for å melde inn idéer.

– Det holder å være registrert i foretaksregisteret, så kan du være med. Hva slags type selskap det er har ingen betydning. Det er hvor innovativ og hvor god løsningen er som vil betyr noe for sjansen for å vinne frem, sa hun.

Viktig for det grønne skiftet

En viktig del av Start OFFs mandat er å få ny, grønn innovasjon ut på markedet.

– Skal vi bli grønne, så må vi også være innovative, så dette handler jo både om hvor grønne, innovative og digitale vi skal være, sa Astrup.

Han fortalte videre at programmet er ment til å stimulere til grønne anskaffelser, men at det også må være innovative prosjekter.

– Det er viktig at man har noe nytt å komme med, som lar seg realisere, sa Astrup.

LES OGSÅ: – Staten stiller for slappe krav

Hilde Singsaas la til at selv om Start OFF har startet med å fokusere særlig på digitaliseringsprosjekter, så har de klare ambisjoner om så raskt som mulig å komme i gang med grønne anskaffelser.

– Og vi har nå nylig oppfordret offentlige virksomheter til å komme med behov de har for grønne løsinger, det være seg transport, avfall, møbler eller mat, sa hun.

– Vi har en forventing om at alle offentlig virksomheter følger opp bærekraftsmålene i sitt arbeid, da vil jo anskaffelser være et veldig viktig verktøy og dette programmet kan bidra til at vi blir mer grønne og bærekraftige, sa Astrup.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.