Nyheter
Engasjementet rundt Greta Thunberg smitter over på grønne anskaffelser. Foto: Streetsblog Denver/Flickr (CC BY 2.0)

– Greta-generasjonen krever bærekraftige anskaffelser

Utstyrsleverandørene merker et økt engasjement for bærekraftige anskaffelser i det offentlige det siste året. Den kommende handlingsplanen må gjøre det enklere og billigere å velge bærekraftig, ber IKT-Norge.

Årlig foretar det offentlige anskaffelser for 560 milliarder kroner. I over halvparten av offentlige anskaffelser er ikke miljøperspektivet vektlagt, selv om lovverket sier at miljø skal vektes med 30 prosent.

LES OGSÅ: ‒ Staten stiller for slappe krav

Ønsker krav

Under åpningsdebatten på IKT-Norges anskaffelseskonferanse var temaet nettopp muligheter og flaskehalser ved offentlige anskaffelser. Panelet diskuterte blant annet hva de ønsker seg i den kommende handlingsplanen for grønne offentlige anskaffelser.

– Det har vært en utvikling det siste året hvor det har eskalert. Og jeg tror det er to grunner til det. Det ene er at regjeringen har større fokus på det. Det offentlige ser at det skjer noe, at det kommer strengere krav. Så handler det om personlig engasjement i innkjøpsavdelingene. Hele Europa og verden har endret seg etter ungdomsopprøret om klima. Innkjøperne har et engasjement og synes det er gøy, sa bærekraftssjef Elisabeth Nissen Eide i Atea.

Hun understreket at leverandørene er klare for å innfri strengere krav til bærekraftige løsninger.

‒ Vi vet at vi ikke er her om ti år dersom vi ikke gjør det, sa Nissen Eide.

Må ha midler

Administrerende direktør Øyvind Husby i IKT-Norge pekte på at anskaffelser ofte oppleves både tidkrevende og kostbart for det offentlige, i tillegg til at det er et kompetansespørsmål. Derfor ber han om at den kommende handlingsplanen gjør det både enklere, mindre tidkrevende og at det følger penger med.

‒ Det offentlige er finansiert for å levere tjenester til innbyggerne. Skal de kjøpe en utslippsfri ferge, så må tilleggskostnaden hentes inn fra et annet sted. Det må salderes i budsjettet, sier områdedirektør Kristin Weidemann Wieland i KS.

Paneldeltakerne mente også at det er behov for økt kompetanse og samarbeid mellom det offentlige og de private leverandørene. Gode eksempler vil også gjøre det enklere å følge etter

Nissen Eide trakk frem innkjøp av datautstyr til skoler i Stavanger. Der ble det lagt inn krav om 60 prosent etisk handel, fordi det ikke var ønskelig at skolebarna skulle sitte med PC-er som ikke var etiske.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.