.
Ingen framtidig CO₂-krise i Norge
Yara er nesten helt alene om å forsyne det norske markedet med industriell CO₂.CO₂ som blant annet brukes til vannrensing og kullsyre i øl og leskedrikker. Selv om de nå skal avslutte produksjonen, er det ingen ting å frykte, mener Nippon Gases.
Yara gjør drastiske grep for å kutte Norges klimagassutslipp, og planlegger å elektrifisere et av landets største utslippspunkter, ammoniakkfabrikken deres i Porsgrunn. Slik kan de kutte selskapets og Norges årlige CO₂-utslipp med 800.000 tonn fra 2026.
LES OGSÅ: EU varsler sterk satsing på bærekraft
Men, fabrikken er langt fra bare ansvarlig for drivhusgass som slippes ut i atmosfæren, den er også den største leverandøren av industriell CO₂ på det norske markedet.
CO₂ brukes i alt fra vannrensing til bedøvelse på slakterier og produksjon av mat og drikkevarer. Og den norske befolkningen fikk virkelig kjenne på kroppen hvor avhengige vi er av Yaras CO₂ da fabrikkstans i 2018 førte til vannmangel og at flere bryggerier ikke fikk skaffet nok kullsyre til øl og leskedrikker.
Blir ingen krise
Så hva skjer når Yara, som i stor grad dekker hele Norges behov for industrielt CO₂, stopper produksjonen?
– Norge er i utgangspunktet selvforsynt, men vi kan importere store kvanta via skip ved behov. I en normalsituasjon eksporteres noe av volumet med skip til utenlandske terminaler, forteller Trond Myrvold, salg og markedsdirektør i Nippon Gases.
Nippon Gases er det selskapet som leverer den industrielle CO₂-en fra Yaras fabrikk ut på markedet. Og selv om Yara vil slutte å levere sier Myrvold at det ikke er snakk om noen foreliggende CO₂-krise.
LES OGSÅ: – Finn ble ikke startet for å redde miljøet
– Yaras elektrifisering ligger mange år frem i tid, og vi vil ha stabil produksjon av CO₂ inntil da. I tillegg så har vi god kapasitet på import via skip fra egne terminaler i Europa for å dekke behovet i det Norske markedet.
Han forteller at i tillegg til import vurderer de alltid sin produksjonskapasitet opp mot behovet.
Jobber for bærekraftig CO₂
Også for Nippon Gases er bærekraft og sirkulærøkonomi et viktig tema.
– Dette er en viktig prioritet og vi jobber for å redusere miljøpåvirkningen fra aktivitetene, produktene og tjenestene våre til et minimum, og sikre at ressurser brukes på en effektiv måte, samtidig som vi også hjelper kundene å innfri sine egne bærekraftsmål. Vi har stort fokus på bærekraft med vår produksjon i Norge, med ren energi og energieffektiv produksjon. Våre kunder vil stille større krav til oss fremover og vi jobber kontinuerlig med å innfri deres krav om en bærekraftig verdikjede.
LES OGSÅ: Standarder for bærekraft
Han opplyser at de per i dag har en fabrikk som er basert på CO₂ fra bioetanol i sitt leveringssystem, samtidig som de jobber med utvalgte prosjekter som vil passe inn i en sirkulær tankegang.
– I tillegg har vi en europeisk komité dedikert til bærekraft som fokuserer på tiltak innen blant annet energi- og vannforbruk, transport, råvarekonsumpsjon for å redusere vårt totale GHG fotavtrykk. Bruken av skip til transport av CO₂ er for eksempel en stor bidragsyter til å redusere CO₂ utslipp. I Norge kan vi også trekke frem at mer enn 55 prosent av våre flaskegasstransport gjøres via tog og at vi stadig utvider denne satsningen.
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!