Nyheter
President av EU-kommisjonen, Ursula Von der Leyen. Foto: Etienne Ansotte

EU varsler sterk satsing på bærekraft

EU-kommisjonens president, Ursula Von der Leyen, understreket viktigheten av EUs green deal under World Economic Forum i Davos.

– Hvis temperaturen fortsetter å øke og naturen forsvinner, vil vi se flere naturkatastrofer og zoonotiske sykdommer.

EU-kommisjonens president, Ursula Von der Leyens, tale var klar under årets digitale World Economic Forum i Davos. I talen hennes understreket hun viktigheten av et sterkt EU i møte med pandemien og ved utfordringer rundt digitalisering – men også klima og miljøutfordringene verden står overfor.

LES OGSÅ: – Finn ble ikke startet for å redde miljøet

– Hvis vi ikke umiddelbart handler for å beskytte naturen vil den neste pandemien være rett rundt hjørnet, sa hun fra podiet.

277 milliarder euro til green deal

Lenge har klima, miljø og biodiversitet vært på EUs agenda, og det er ikke blitt noe mindre viktig, understreket presidenten. Mer enn halvparten av verdens BNP er avhengige av en fungerende biodiversitet og økosystemer, og man ser stadig effekten av menneskers inngripen i naturen – mindre villmark og dyreliv, og stadig stigende temperaturer og ekstremvær.

– Denne utviklingen er forskjellige sider av samme mynt og de forsterker hverandre. Mister vi skog mister vi  også viktige allierte i å bekjempe klimaendringene. Dette er hvorfor EU snart vil presentere et juridisk rammeverk for restaurering av sunne økosystemer. Dette er grunnen til at vi vil beskytte minst 30 prosent av land og sjø i Europa, sa hun.

EU-kommisjonen er også klar for å megle frem de samme ambisjonene under FNs toppmøte for biodiversitet.

– Dette må bli hvordan COP21 (klimakonferansen i Paris i 2015, red.anm.) var for klimaet, fordi vi trenger en egen Parisavtale for biodiversitet.

LES OGSÅ: Oppfordrer norsk næringsliv til å støtte økningen av CO2-avgiften

Med mål om å bli det første kontinentet som når klimanøytralitet i 2050 og kutt av utslipp med 55 prosent innen 2030, håper EU at den første klimaloven deres snar trer i kraft.

– Vi vil legge frem lovverk for å hjelpe oss å komme dit, til fornybar, kvotesystemer, ren hydrogen og sirkulærøkonomi. Og vi har dedikert 37 prosent av neste generasjon EU – vår 750 milliarder euro restitueringsplan – til EUs green deal, sa hun.

Trenger privat sektor med på laget

Von der Leyen understreket at offentlig finansiering langt fra er nok, alene. Og hun oppfordret alle til å gjøre sin del for å støtte opp under det grønne skiftet.

– Derfor støtter jeg den voksne kulturen av bærekraftig eierstyring og selskapsledelse. Selskaper som ligger foran nå, vil ha en stor fordel, sa hun. 

LES OGSÅ: – Forunderlig at ingen partier har tatt eierskap til sirkulærøkonomien

Derfor vil EU foreslå å styrke due diligence for selskaper og de legger frem lovverk for å sørge for at EU-markedet ikke driver avskoging på den andre siden av kloden.

– Vi vet hvor viktig dette er for investorer som ser etter virkelig bærekraftige prosjekter. EUs standard for grønne obligasjoner og taksonomien vil vise veiene. De vil bringe klarhet i hva som regnes som bærekraftige og miljøvennlige aktiviteter, sa hun.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.