Nyheter
Framtidslaben i Ålesund er den andre i sitt slag i verden. Foto: dconvertini/Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Framtidslaben i Ålesund: – Vil gå fra ord til handling

Med 59 partnere fra det private, offentlige og akademia vil Framtidslaben i Ålesund jobbe for FNs bærekraftsmål gjennom konkrete prosjekter.

United Future Lab Norway (Framtidslaben) i Ålesund er en del av FNs program for smarte og bærekraftige byer.

– Vår rolle er å få til større og bedre samarbeid på tvers av sektorer, både nasjonalt, regionalt og internasjonalt, sier daglig leder Marielle Furnes Mannseth til Cnytt.no.

Framtidslaben er et nettverk av 59 partnere fra privat næringsliv, akademia, organisasjoner og offentlig sektor, blant annet NHO, Microsoft, Asplan Viak, DNB, Statens Vegvesen, NTNU og fem kommuner.

– Hovedmålet vårt er FNs bærekraftsmål nummer 17, om samarbeid for å nå bærekraftsmålene. Vi ønsker å gå fra ord til handling gjennom konkrete prosjekt som gjør partnerne mer bærekraftige.

17 prosjekter

Framtidslaben ble lansert i forbindelse med kommunesammenslåingen i januar i fjor, og det er allerede 17 prosjekt i gang. Blant prosjektene Mannseth trekker frem er:

  • Smart Plan – Skal utvikle en «digital tvilling» av Ålesund kommune, der det er mulig å få visualisert ulike løsninger ved samfunnsplanlegging.
  • E-teams – Et dataspill-prosjekt rettet mot barn og ungdom med fokus på inkludering, folkehelse og livsmestring.
  • Mobilitetspunkt på Ytterland – Innfartsparkering på Ytterland for å redusere vekst i trafikken i de undersjøiske tunnelene mellom Giske og Ålesund, bedre kollektivtilbudet og øke sykkelbruk.
  • Digerneset Innovasjon – skal gjøre Digerneset Næringspark til et knutepunkt i regionen og en fremtidig «smart bydel», med mål om å redusere klimagassutslipp.
  • Smart Sirkulær by – med mål om å gjøre Ålesund til en mer bærekraftig by ved hjelp av sirkulære modeller.

LES OGSÅ: Produktpass og krav til innblanding

Internasjonalt

FNs program for smarte og bærekraftige byer er tilknyttet 17 FN-organisasjoner og eies av OiER (FNs organisasjon for internasjonale økonomiske relasjoner) og United Cities. Framtidslaben i Ålesund er den andre FN-laben i verden etter Wien.

– Det er nå på vei flere slike laber, det kommer en i Singapore og en i Las Vegas i løpet av året, sier Mannseth.

Laben holder til i sjette etasje på Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK), rett utenfor Ålesund sentrum. Dette er i hjertet av kompetanseklyngen på Sunnmøre, nær NTNUs Campus Ålesund.

Å være partner koster opptil 100.000 per år. Ålesund kommune er ansvarlig for driften av senteret, men prosjektene finansieres eksternt, enten av partnere direkte eller med støtte fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet.

Framtidslaben er en avdeling i Ålesund kommune, men har både nasjonale og internasjonale prosjekt.

– Vi har bare et år med drift og er fremdeles i utvikling med tanke på hva vi skal være, men det satses tungt og kommunen er viktig å ha i ryggen, sier Mannseth.

LES OGSÅ: Lager proteinpulver av kyllingskrotter: – Et skoleeksempel på sirkulærøkonomi

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.