Nyheter
Næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap). Foto: Ludvig Gundersen

Forventer lønnsomt prosjekt

Selv med risiko knyttet til karbonfangstprosjektet ved Klemetsrud, mener Oslo bystyre at investeringene vil gi god avkastning i fremtiden.

Tirsdag ble det kjent at Forum, som eier halvparten av fjernvarmeselskapet Oslo Fortum Varme, selger alle aksjene sine i selskapet til Hafslund Eco, Infranode og HitecVision – samtidig overfører Oslo kommune sine eierandeler til Hafslund Eco. Slik skal Oslo kommune sikre karbonfangst på Klemetsrud fra 2026.

Fortum selger seg ut av Fortum Oslo Varme – Se pressekonferansen her

Tar tilbake kontrollen

Etter transaksjonen eier Hafslund Eco, som er heleid av Oslo kommune 60 prosent, mens Infranode og HitecVision vil få 20 prosent hver.

– Dette betyr at Oslo kommune tar tilbake kontrollen i selskapet gjennom Hafslund Eco, og vi forsterker altså kommunens eierskap. Med oss på laget får vi to seriøse aktører med kapital, bunnsolid kompetanse og ikke minst med motivasjon til å utvikle et grønt selskap i samarbeid med Hafslund Eco, sa næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) under en pressekonferanse tirsdag.

Klemetsrud-salget kan påvirke fremtiden til Haraldrud

Stiller lån som sikkerhet

For karbonfangstprosjektet ved Klemetsrud vil Oslo kommune vil bidra med inntil 2,1 milliarder kroner, mens selskapet og de nye eierne vil bidra med inntil 3,9 milliarder. Dette med forbehold om at staten opprettholder støtten som ble vedtatt av Stortinget på tre milliarder, som skal sikre dem en ti års driftsperiode – da anlegget er forventet å være lønnsomt.

– Etter det så forventer vi at dette er et lønnsomt prosjekt som da vil begynne å gi avkastning og inntekter tilbake til kommunen også, sa Evensen. 

Evensen fortalte videre at staten også må akseptere stans av anlegget dersom CO2-prisene faller til svært lave nivåer nivåer under 30 euro tonnet.

Oslo kommune finansierer sitt bidrag med eksterne lån og ikke gjennom bykassa. Det etableres et aksjeselskap som er heleid av Oslo kommune. Oslo kommune stiller eksisterende aksjonærlån til Hafslund Eco som sikkerhet slik at selskapet kan låne opp inntil 2,1 milliarder kroner til å finansiere kommunens andel av prosjektet.

Dette betyr dog at de årlige renteinntektene kommunen har i dag fra lånene reduseres, frem til kommunen får tilbakebetalt investeringen med en avkastning på 6,5 prosent når lånet innfris i 2036.

– En historisk dag for Oslo

Risiko

Evensen erkjente at det er snakk om et pilotprosjekt og at det er risiko knyttet til CO2-fangst, og at suksess er betinget av at CO2-prisene holder seg på et høyt nivå.

– I verste fall vil vi måtte avskrive noe av aksjonærlånene våre. Det kan skje dersom vi ikke ser en tilstrekkelig omstilling i klimapolitikken, men det mener jeg likevel er en risiko vi må ta, sa Evensen.

Men, la Evensen til: Hun er sikker på at det vil bli dyrere å forurense i fremtiden.

– Det blir dyrere for oss å forbrenne søppelet vårt fordi prisen på CO2 som slippes ut i atmosfæren skal opp. Når prisen på å fange karbon blir lavere enn prisen på å slippe ut karbon, vil et storskala anlegg på Klemetsrud lønne seg også økonomisk. Å satse nå kan derfor gi Oslo kommune økonomisk gevinst på sikt, understreket Evensen. 

Einar Wilhelmsen (MDG), byråd for finans. Foto: Ludvig Gundersen

Evensen fikk støtte fra byråd for finans, Einar Wilhelmsen (MDG). Han sa at byrådet har stor tro på at de vil få avkastning på beløpet kommunen investerer.

EU forsikrer om at det grønne skiftet kommer raskt, og den russiske invasjonen i Ukraina snarere forsterker enn bremser denne satsingen. Jeg er derfor trygg på dette ikke bare er et godt klimaprosjekt, men også en økonomisk forsvarlig investering, sa Wilhelmsen.

Vet ikke hvem som må dekke budsjettsprekk

Prosjektet er i dag forespeilet å ha en kostnadsramme på 9 milliarder kroner. Dersom budsjettet likevel skulle slå sprekker, fortalte Evensen at partene må sette seg ned ved forhandlingsbordet.

– Det er ikke gitt hvordan det da løses, så det må man finne ut av da. Men vår forventning er jo at denne kostnadsrammen vil holde og være tilstrekkelig, sa Evensen.

Hva gjelder kravet om driftsstans ved lave CO2-priser opplyste aktørene at det er selskapet selv som må ta det økonomiske tapet.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.