Nyheter

Fortum selger seg ut av Fortum Oslo Varme

Fortum signerte tirsdag  en avtale om å selge sin 50 prosent eierandel i fjernvarmeselskapet Fortum Oslo Varme AS til et norsk investorkonsortium bestående av Hafslund Eco, Infranode og HitecVision.

I dag eies Fortum Oslo Varme i fellesskap av Fortum og Oslo kommune, med en brorpart av eierskapet til hver av aktørene. Gjennom transaksjonen overføres Oslo kommunes eierandel til Hafslund Eco, som bli største eier i det nye selskapet med 60 prosent. Infranode og HitecVision blir eiere av 20 prosent hver.

I løpet av de siste årene har Fortum solgt flere av sine varme- og kjølevirksomheter. I 2020 solgte Fortum sine fjernvarmevirksomheter i Joensuu og Järvenpää i Finland, og i 2021 solgte Fortum sine fjernvarmevirksomheter i Baltikum og sin 50 prosent eierandel i Stockholm Exergi i Sverige.

I tilfellet Fortum Oslo Varme ble Fortum oppsøkt av kjøper. Etter en grundig intern vurdering ble det tatt en beslutning om å avhende eierskapet på 50 prosent, melder Fortum i en melding.

10 milliarder

Fortum Oslo Varme er den største leverandøren av fjernvarme i Norge og leverte 36 prosent av fjernvarmen produsert i Norge i 2021. Selskapets avfall-til-energi-anlegg på Klemetsrud i Oslo er Norges største med kapasitet til å sluttbehandle 315.000 tonn avfall per år. Selskapet sysselsetter cirka 200 personer. I 2017 ble Fortum eier av Fortum Oslo Varme i Hafslund-transaksjonen.

Ifølge Fortum skal verdien på deres aksje være på drøyt 10 milliarder norske kroner. Transaksjonen er priset til totalt 20 milliarder. I børsmeldingen heter det at transaksjonen er godkjent av de involverte selskapene, og at de venter på godkjenning fra byrådet i Oslo og Konkurransetilsynet før den kan gjennomføres.

Fortum har dog forespeilet at transaksjonen kan være fullført i løpet av andre kvartal i 2022.

Markus Rauramo. Foto: Tomi Parkkonen

– Vi har hatt et sterkt samarbeid med Oslo kommune, som kombinerer kompetanse for å drive innovasjon for et grønnere Oslo. Fortum Oslo Varme har ambisiøse planer for sitt avfalls-til-energianlegg på Klemetsrud for å implementere karbonfangst og -lagring (CCS) som en viktig teknologi for å bekjempe klimaendringer, sier Markus Rauramo, konsernsjef i Fortum i meldingen.

Han legger til at Fortum Oslo Varme er en veldrevet virksomhet, og at Fortum vurderte alternativene sine grundig etter å ha blitt kontaktet av oppkjøperne.

– Vår konklusjon er at det er av beste interesse for Fortum Oslo Varme å fortsette sin gode utvikling under det nye eierskapet kjent for sin bærekraftige vannkraft og langsiktige investeringer i infrastruktur i Nord-Europa, forklarer Rauramo.

Passer godt inn i porteføljen

Finn Bjørn Ruyter. Foto: Hafslund Eco

Det er som sagt investorkonsortiumet, bestående av Hafslund Eco, Infranode og HitecVision, som skal kjøpe aksjene til Fortum.

Etter kjøpet vil Hafslund Eco eie 60 prosent, mens Infranode og HitecVision vil eie 20 prosent hver, det kommer fram av børsmeldingen.

Finn Bjørn Ruyter, administrerende direktør i Hafslund Eco forteller at Fortum Oslo Varme er et innovativt og suksessfullt selskap, og dets varme- og kjøledrift passer veldig godt inn i Hafslund Ecos fornybare produksjons- og infrastrukturportefølje

– Vi tror at det å kombinere den store kompetansen til Fortum Oslo Varme med Hafslund Ecos kompetanse og erfaring innen fornybar energi og det nordiske kraftmarkedet vil skape spennende muligheter for bærekraftig vekst, sier Ruyter .

Inviterer til pressekonferanse

Oslo kommune inviterer til pressekonferanse klokka 10 om det de beskriver som en stor transaksjon i energisektoren og karbonfangst på Klemetsrud.

Ifølge NRK skal oppkjøpet sikre investering i karbonfangst på Klemetsrud-anlegget, uten at det er behov for midler fra EUs Innovasjonsfond.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Målet med gebyrdifferensiering

Marianne Haugland, Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs

På tide å gi kundene en gulrot?

Toralf Igesund, Norwaste
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.