Kan bli tvunget til å bryte loven
Tirsdag trådde EUs forbud mot farlige kjemikalier i tatoveringer og permanent sminke i kraft. En stor helserisiko, mener Norsk Tattoounion.
Over 4000 kjemikalier har nå blitt ulovlig å bruke i tatoveringsblekk. I praksis betyr dette at det ikke lenger er mulig å få fargetatoveringer.
– Det betyr at hvis du skal lage fargetatovering så må du bryte loven, hevder Kari Kjelskau overfor Cnytt.
Dette skyldes at det foreløpig ikke har kommet nye farger på markedet, legger hun til.
Kjelskau er styreleder i Norsk Tattoounion som representerer drøyt 50 tatoveringsaktører over hele landet. Hun er svært kritisk til det nye forbudet.
LES OGSÅ: Forbyr kvikksølv i elektronikk
Frykter for kundene
EUs forbud er en del av de felleseuropeiske bestemmelsene i kjemikalieregelverket REACH. Regelverket regulerer innholdet av farlige stoffer i blant annet tatoveringsblekk. Formålet med forbudet er å beskytte forbrukerne i Europa mot stoffer EU regner som kreftfremkallende, skadelige for forplantningen og arvestoffet.
Forskriften som har vært i Norge fra tidligere er relativt lik det nye regelverket, og Kjelskau understreker at fargene har vært trygge tidligere også. Med det nye regelverket skal det bli enda tryggere å legge seg under tatoveringspistolen, i tillegg til at heler hele Europa får det samme regelverket.
Men Kjelskau mener forbudet potensielt kan øke risikoen for kundene.
– De som vil ha tatoveringer med farger vil velge å gå til useriøse amatører som ikke har strenge krav til hygiene og bruker farger som er verre enn de fargene du får i godkjente studioer, sier hun.
Også risikoen for infeksjoner og blodsmitte vil være større for kundene som velger en amatørtatovør.
– Selv om hensikten er god vil regelverket føre til større risiko for kunden, sier Kjelskau.
LES OGSÅ: Mange ulovlige produkter på nett: Selgere har et stort og lovpålagt ansvar
Store økonomiske tap
Kjelskau understreker at de støtter forskriftens målsetning om at
tatoveringsprodukter skal være helsemessig sikre norske forbrukere, men per dags dato er det ikke god nok tilgang på blekk som er godkjent under EUs nye regelverk.
Kjelskau forteller at det også er usikkert når produsentene vil ha alternativer klare.
– Det er snakk om det vil komme «litt» i begynnelsen av 2022, sier hun oppgitt.
Svart og hvitt blekk har kommet i nye varianter som er i henhold til regelverket, men her begynner produsentene å bli utsolgt.
En frustrerende situasjon, mener Kjelskau, som også vil føre til store økonomiske tap for hele bransjen. I tillegg til å miste kunder, og sitte igjen med ubrukelig blekk har flere produsenter valgt å doble prisen på blekk, hevder hun.
LES OGSÅ: EU krever egen strategi for råmaterialer – må ha gruvedrift
Ute av Norges hender
Norsk Tattoounion har i flere runder bedt myndighetene om utsettelse, unntak og tillatelse til å bruke opp fargene de allerede har på lager, frem til de kan skaffe til veie nye.
Dette har Miljødirektoratet avvist.
Det siste håpet var Frps Tor André Johnsen som før jul ba klima- og miljøminister Espen Barth Eide gi dispensasjon til at eksisterende varelager kan brukes opp eller utsette fristen for forbudet.
Tirsdag svarte ministeren at regelverket skal være likt for alle i EU og EØS og kan derfor ikke endres på nasjonalt nivå.
LES OGSÅ: EU planlegger å merke gass og kjernekraft som grønt
Feilslått regelverk
Norsk Tattoounion har sendt Barth Eide en skriftlig kommentar på avgjørelsen, her påpeker de flere ting de mener er feil.
Først og fremst legges sikkerheten til forbrukerne til grunn. Samtidig som det er vanskelig å få tak på nye farger, mener Norsk Tattoounion at regelverket er vanskelig å forstå, noe som kan føre til at tatovører kjøper farger som ikke er lovlig.
Videre mener de at etablerte aktører vil kunne bli tvunget til å lukke sine godkjente lokaler, men fortsette driften hjemmefra.
– At man tatoverer fra et hjemmemiljø uten godkjenning, noe vi absolutt ikke vil. Da vil man miste kontroll på det som skjer i studioene og farger vil være ute av kontroll, skriver de.
De som derimot ikke velger å bryte loven kan vil bli tvunget til å stenge ned.
Situasjonen vil også bare bli verre, heter det i brevet. I 2023 vil det nemlig også komme forbud mot fargene blått og grønt. Da vil 64 prosent av alle fargene på markedet være ulovlige. Noe som vil tvinge enda flere til å bryte loven, mener Kjelskau.
LES OGSÅ: Naturvernforbundet: – Et år med mye prat og lite handling
Mener det ikke er kreftrisiko
I brevet til Barth Eide bestrider Norsk Tattoounion også at det finnes noen kobling mellom kreft og tatovering.
De viser til en artikkel på nettstedet Tattodo, der professor ved avdelingen for dermatologi ved Bispebjerg universitetssykehus i København Jørgen Serup, har uttalt at det nye regelverket ikke vil beskytte forbrukerne bedre.
LES OGSÅ: Presset for politisk klimahandling har økt i 2021
Har fremdeles håp
Norsk Tattoounion ser slaget om fargene som tapt hva gjelder kampen i Norge. De har derfor valgt å slutte seg til den Europeiske interesseorganisasjonen The Council of European Tattoo Associations (CETA).
Kjelskau forteller at CETA har involvert advokater og sendt brev til EU der de bestrider regelverket.
LES OGSÅ: Barth Eide: – Det grønne skiftet er først og fremst en mulighet
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!