Sirkulære stemmer Sirkulær sommer
Stine Helgeland, daglig leder i LOOP

Sommerintervjuet:

– Bransjen er hottere enn Hollywood

LOOP-sjef Stine Helgeland mener dagens avfallssystemer er uforståelig for folk flest. Kanskje finner hun løsningen på en av sommerens fjellturer.

Navn: Stine Helgeland

Stilling: Daglig leder, LOOP

Hva har du vært mest opptatt av det siste halvåret (hva gjelder avfall, gjenvinning, sirkulærøkonomi, miljø og klima)?

– Jeg har jobbet i mediebransjen i mer enn 25 år og har gjort meg noen refleksjoner i løpet av mine 9 første måneder, eller mitt første svangerskap, i avfallsbransjen. For det første mener jeg at bransjen vår nå er hottere enn Hollywood. Vi har et formål, driv og momentum som er helt unikt, og med nye krav fra EU og de nye utsorterings- og gjenvinningskravene som innføres fra 1. januar 2023 kommer det til å skje store endringer og mye spennende innovasjon fremover.

Ellers er jeg mest opptatt av at vi må ha gode og harmoniserte systemer for avfallshåndtering og god og samordnet kommunikasjon til forbruker. Dagens system er fragmentert med ulike løsninger for kildesortering hjemme, på jobben og på hytta, og folk mangler kunnskap om hvordan avfallet håndteres etter at de har kastet og sortert det. Dette gjør at tilliten til systemet er skjør og omskiftelig, noe som både påvirker hvor mye folk kildesorterer og hvor mye de synes det er rimelig å betale for renovasjon.

Og sist, men ikke minst; vi må samarbeide for å nå målene . De nye kravene som kommer gjelder både på jobb, hjemme, i offentlig og privat sektor – og vi har alt å vinne på å samarbeide.

Hvordan synes du myndighetenes arbeid med avfall, gjenvinning klima, miljø og sirkulærøkonomi går?

– Myndighetene gjør mye godt arbeid, men det går fortsatt for sakte og det må flyttes flere ressurser inn i både sektoren og forvaltningen av den. Vi trenger modige politikere som tør å fatte beslutninger som kanskje er upopulære i dag, men som skaper en bærekraftig fremtid. Norge har en unik sjanse til å gå i front og utvikle løsninger for fremtiden – vi har både ressursene, det politiske systemet, tilliten og kunnskapsnivået som skal til for å klare dette. Helt konkret så mener jeg man må følge prinsippet om at forurenser betaler helt ut, og innføre miljøavgifter og/eller produsentansvarsordninger for alle produkter som settes på markedet. Vi har nå et produsentansvarssystem som er rigget for å skape et «race-to-the-bottom», der det å levere på dagens relativt lave utsorterings- og gjenvinningskrav lønner seg fremfor å samle inn mest mulig, og der det stilles ulike krav til private og kommunale aktører. Dette må det gjøres noe med.

Hva blir det viktigste for bransjen og din virksomhet det neste halvåret?

– Arbeidet med å nå de nye sorterings- og gjenvinningsmålene, i første omgang utsortering av mat og alle typer plast, men også å få på plass gode løsninger for nye materialtyper som i dag havner i restavfallet og ikke gjenvinnes, som f.eks. tekstiler. For LOOP er det viktig å skape effektive verktøy og kommunikasjon mot forbruker – og dermed gjøre det enklere for folk å ta vare på ressursene. Hovedfokus for oss blir dermed å bygge kjennskap til merkeordningen for avfall, Sortere og LOOP Miljøskole.

Hva skal du gjøre i sommer?

– Jeg skal være på hytta i Grimstad og ved Hallingskarvet, gå lange turer, spise god mat og være med familien min. Det er viktig med ferie og vi er heldige i Norge som kan ta noen sammenhengende uker med ferie hvert år for å hente oss inn og få nye tanker og ideer.

Hva er din favorittaktivitet for sommeren?

– Å gå i fjellet. Jeg elsker naturen rundt Hallingskarvet og er så heldig at jeg kan velge og vrake mellom vestlandsnatur, høye fjell og myke vidder fra hytta vår.

Hva er favoritt mat og drikke om sommeren?

– Krabber og en god riesling trumfer det meste.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse. Om du ikke ser en melding fra oss, sjekk søppelposten (husk å godkjenne avsender).

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere