
– Vi trenger ikke finne opp hjulet på nytt
For å få til digitaliseringen av Norge er det ikke bare behov for mer kompetanse. Samarbeid er også grunnleggende, men hvor mye bør konkurrenter jobbe sammen?
– En av de virkelig store flaskehalsene i Norge er mangelen på kompetanse.

Det sa teknologi- og bærekraftsdirektør i IKT-Norge Mali Hole Skogen, under panelsamtalen «Hvordan fremskynde digitaliseringen?» under Den Store Sirkulærkonferansen 2022.
(Se panelsamtalen og resten av Den Store Sirkulærkonferansen 2022 nederst i saken)
Får ikke tak i riktig kompetanse
Det grønne skiftet er av mange også omtalt som et digitalt skifte, da det er behov for nye teknologier og løsninger – og ikke minst den riktige kompetansen for å få til omstillingen.
Skogen fortalte at 3000 studenter med IKT-kompetanse går ut av høyere utdanning hvert år i Norge – folk som er grunnleggende for å få gjennomført digitaliseringen av landet.
Likevel mangler det kompetanse, la Skogen til, og sa videre at 90 prosent av de utdannende begynner å jobbe i de store bedriftene.
– Vi trenger flere folk som kan IT og teknologi. Mest av alt fordi vi trenger at noen av disse jobber i offentlig sektor, noen skal jobbe og forske på universitetene, men aller viktigst, vi skal bygge arbeidsplasser og ny næring i de små og mellomstore bedriftene, og de får ikke tak i kompetanse.
Infinitumsjefen med hard skyts mot dekk og mote: – Driver med grønnvasking
Kan ikke finne opp kruttet på nytt
Administrerende direktør i Elektroforeningen, Frank Jaegtnes, sa at det gjelder å skape de morsomme arbeidsplassene, som gjør at folk har lyst å jobbe med løsningene. Og at man deretter må konkurrere der man må og samarbeide der man kan.

– Det at enkelte aktører tror at de ved å eie dataene om et bygg, eller å eie en datamal, så får du et fortrinn – du gjør ikke det, du låser deg ned i en silo og får ikke volum, sa Jaegtnes.
– Jeg tror vi har en tendens til å tro at vi alle skal finne opp kruttet selv, på sin måte og grave seg ned i siloene. Vi trenger ikke finne opp hjulet på nytt, men vi trenger samarbeid for å få det til å spinne så fort som overhodet mulig og vi må få løftet kompetansen ut av siloene, sa Jaegtnes.
Istedenfor å lage systemer med eksklusivt eierskap, som ikke prater sammen, så mener han heller at aktørene må bli enige om datagrunnlaget.
– Og løfte aktiviteten opp til å bli et godt samarbeid, eller god konkurranse om å lage de morsomme og fine løsningene som får fart på sirkulærøkonomien.
H&M om kritikken: – Grønnvasking strider mot det vi står for
Må gå enda lenger
Skogen sa at man kanskje bør gå enda lenger, og ikke bare tørre å snakke med konkurrenter.
– Tørre å kunne bygge broer med data, tørre å lage større volumer, tørre å dele på kompetanse. Det er bare én måte å gjøre det på. Det nytter ikke om vi skal gjøre dette på 10.000 forskjellige måter. Så må vi lage en datadreven kultur som både går i hver enkelt bedrift, men også på tvers av bedriftene som konkurrerer mot hverandre.
Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!