Nyheter Den store sirkulærkonferansen
Kjell Olav Maldum, administrerende direktør i Infinitum. Foto: Skjermdump Den Store Sirkulærkonferansen 2022

Infinitumsjefen med hard skyts mot dekk og mote: – Driver med grønnvasking

Kjell Olav Maldum, administrerende direktør i Infinitum var ikke nådig da han dro frem eksempler på bruk av resirkulert PET-plast under Den Store Sirkulærkonferansen 2022.

– Vi ser at her er det behov for litt opprydding i hva man legger i begrepet sirkulær økonomi, sa Kjell Olav Maldum, administrerende direktør i Infinitum, da han talte under Den Store Sirkulærkonferansen 2022 tirsdag.

Definisjonene av begrepet sirkulærøkonomi er mange, og Maldum fortalte at han selv hadde erfart at få, om ingen vektlegger ombruk av egne materialer i sine definisjoner.

– Det jo ikke sirkulært hvis du ikke er i stand til å ta tilbake dine egne materialer og det er mer en spiraløkonomi, hvor du tar et materiale og så blir det degradert og så er det ut av lupen. Det er spiral og ikke sirkulær.

Se Den Store Sirkulærkonferansen 2022 her

Kritisk til annen bruk av flaskeplast

Returselskapet for drikkevareemballasje Infinitum samlet inn 1,7 milliarder flasker og bokser i 2021, av dette var 23.000 tonn PET-plast. 80 prosent av det de samlet inn ble bearbeidet og sendt tilbake til kretsløpet for å lage nye flasker.

Men det er langt fra bare flaske-produsenter som ser verdien i PET-plast. Produsenter av tekstil, dekk og annen emballasje har begynt å benytte seg av resirkulert PET fra flasker. Mye av dette omtaler Maldum som grønnvasking.

– Michelin skryter av at de skal bruke resirkulert plast. De skal bruke brusflasker, PET-materiale fra flasker, så det skal de da putte i et dekk og spre ut som mikroplast i naturen. Det er ikke noe ønske fra drikkevarebransjen at våre flasker går dit, sa Maldum.

Han dro også frem at Grundig skal bruke resirkulert PET i sine vaskemaskiner, H&Ms bruk av PET i tekstiler, Nortura som bruker resirkulert PET i kjøttbolleposene sine og Orkla med sin Klar-serie.

Maldum var mer skånsom i sin omtale av sistnevnte, og gav Orkla all ære for denne satsingen, men problematiserte likevel at Orkla trenger materialer fra brusflaskene, da de ikke får tilbake sine egne materialer til resirkulering.

– Her er det mange eksempler som viser at vi skal redde verden ved å bruke plastflasker. Da er vi feil ute og kjører når det gjelder sirkulærøkonomi, når alle tror at løsningen er å bruke brusflasker for å redde verden. Dette er grønnvasking hele veien og det må man gjøre noe med, sa han.

Utsorteringskravet: – Burde vært realisert for lenge siden

Må ordne opp

Han trakk spesifikk frem H&M.

– De viser i hvert fall at det er plastflasker de putter inn i klærne, men hvis man ikke kan få tilbake det ene produktet fra ombruk av innsatsfaktorene så mener vi det er grønnvasking, sa han, og la til:

– For det er ikke mulig å resirkulere klærne tilbake til nye klær og da får de finne ut hva de skal gjøre for å ordne det, sa han.

Årets Sirkulære Bedrift: – Måtte se på gamle dagers design

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse. Om du ikke ser en melding fra oss, sjekk søppelposten (husk å godkjenne avsender).

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere