Nyheter Den store sirkulærkonferansen
Direktør i Bergans of Norway, Jan Tore Jensen. Foto: Bergans.

Årets Sirkulære Bedrift: – Måtte se på gamle dagers design

Bergans of Norway har markert seg med flere sirkulære prosjekter de siste årene. Les om direktørens favoritt her.

– Vi har jobbet på mange måter med sirkulære modeller, og har prøvd på mange forskjellige ting. Vi prøver på sirkulære produkter, tjenestedesign og har mange tilnærminger til det, sier direktør i Bergans of Norway, Jan Tore Jensen.

Bergans ble tirsdag hedret med utmerkelsen «Årets Sirkulære Bedrift», under Den store sirkulærkonferansen 2022.

– Jeg kommer fra innkjøp- og logistikksiden, så jeg har alltid jobbet mye bakover i verdikjeden, men det var først da vi fikk egne butikker at vi begynte ordentlig å jobbe fremover, fikk snakket med kundene og lanserte «Lenge leve produktet», hvor alt handlet om å prøve å holde ting i live lengst mulig før det ble avfall. Det er veldig mange morsomme ting innenfor utleie, gjenbruk og reparasjonstjenester, sier Jensen.

Med konseptet «Lenge leve produktet» forlenger Bergans levetiden til sine produkter ved å tilby tjenester som reparasjon, innsamling av brukte produkter, ombruk, redesign og utleie. I en buss tilrettelagt for reparasjon har de i flere skoleferier reist rundt og reparert sine produkter.

Her er vinneren av «Årets Sirkulære Bedrift 2022»

Fremtidens kolleksjon

Bergans har også lansert «The Collection of Tomorrow», en prisbelønnet kolleksjon laget i samarbeid med finske Spinnova. De lager klær av trær, som en mer bærekraftig måte å produsere klær på. Bergans ønsker å gjenvinne materialene og gir pant til Spinnova-produkter som leveres tilbake.

– Det prosjektet jeg har vært mest involvert i selv, som har vært mest inspirerende, var hele Spinnova-samarbeidet og jobben vi gjorde der med å lage sirkulære produkter som kunne resirkuleres inn uten demontering og med en sirkulær forretningsmodell på toppen hvor du kjøpte eierskap til stoffet, men ikke til produktet. Det var det vanskeligste å gjennomføre, men konseptet; kjempegøy, sier Jensen.

Spinnova og Bergans har gått tilbake til gamle dagers design i forbindelse med utformingen av sine produkter. Foto: Bergans.

Gamle løsninger ble som nye

Bergans lanserte i fjor en anorakk som er resultat av dette samarbeidet. Den er laget av et materiale som kan resirkuleres til nye plagg flere ganger – tekstilfiber laget av cellulose fra nordisk trevirke, utviklet av det finske selskapet Spinnova.

– Spinnova lagde fiber av tre som vi sammen med dem fant en måte man kunne gjøre sterkt nok til at det kunne veves og lage web og få til en blanding med en sytråd som kunne gå inn i det samme kretsløpet, og lagde knapper av tre, og alt skulle være cellulosebasert hele veien bakover. Man måtte gå tilbake og se på hvordan man designet i gamle dager før man hadde trykknapper og glidelåser, og måtte løse det på gamlemåten med gamle spenneløsninger og justeringer på webbing, hvor man hadde huller og kunne klikke på forskjellige lengder. Hele konseptet var kjempegøy, for det var første gangen vi fikk til full sirkularitet, sier Jensen.

Spinnovas tekstilmateriale er cellulosebasert og fremstilles uten bruk av skadelige kjemikalier. Materialet er 100 prosent resirkulerbart, noe som betyr at man kan bryte brukte produkter ned til fiber og lage nye produkter av dette igjen.

Les Cnytts tidligere artikkel om Spinnova-samarbeidet her:

Lager sirkulære klær av trær 

Sekk fra kolleksjonen. Foto: Bergans.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.