Nyheter
F.v.: Bergans-direktør Jan Tore Jensen, bærekraftsansvarlig i Bergans Yngvill Ofstad, og juryens formann Ola Elvestuen. Foto: Øyvind Paulsen.

Her er vinneren av «Årets Sirkulære Bedrift 2022»

Bergans of Norway ble hedret med utmerkelsen «Årets Sirkulære Bedrift 2022» under Den store sirkulærkonferansen i Oslo tirsdag.

– Det er veldig kult og en ære å vinne denne prisen. Jeg så de andre nominerte, og det er et tungt lag, sier administrerende direktør i Bergans of Norway, Jan Tore Jensen, til Cnytt.no.

Prisen «Årets Sirkulære Bedrift» deles ut til en bedrift eller kommune som har fått gode og konkrete resultater innenfor omstilling til sirkulærøkonomi og som inspirerer andre med sine resultater.

Prisen deles ut under Den store sirkulærkonferansen, som i år ble avholdt på taket til Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo.

– Vi har jobbet på mange måter med sirkulære modeller, og har prøvd på mange forskjellige ting. Vi prøver på sirkulære produkter, tjenestedesign og har mange tilnærminger til det. Det er veldig gøy at vi som representerer handel også blir involvert i dette. Det har vi utfordret på tidligere, og jeg synes det er veldig gøy at vi blir inkludert i dette selskapet, sier Jensen.

«En tydelig pioner»

Prisen ble overrakt av juryens formann Ola Elvestuen. I juryens begrunnelse het det blant annet:

«Årets pris er en pris for målet og ambisjonen som Bergans har satt. Den er en honnør til en bedrift som er en tydelig pioner innenfor sin bransje. Vi håper prisen vil være et signal til tekstilbransjen om at det er mange muligheter til å omstille seg til en mer bærekraftig og sirkulær økonomi.»

«Dersom en ser på nøkkelprinsipper for sirkulær økonomi så skårer Bergans veldig bra! Bedriften har tatt initiativ til å lage klær av et nytt fornybart produkt; trefiber. De ivaretar levetiden på det som allerede er produsert, Spinnova-produktene er designet for ombrukes, de har innført nye forretningsmodeller de benytter digitalisering for å utvikle nye produkter og de samarbeider for felles verdi.»

«Vi håper andre selskap vil la seg inspirere av hvordan Bergans kobler kjernevirksomheten til å bidra for en mer bærekraftig verden – og til å sikre 1,5-gradersmålet frem mot 2050.»

Tungt felt

Årets nominerte var Den magiske fabrikken, Oslokollegas OK:Data, Sirkula AS, Norsk Riving, Renevo, Veas, Ivars IKS, Bergans, Atea, Tomra, Vestre og Smedvig Eiendom.

– Når jeg ser de andre store som er her er det klart at det er mange som kunne vunnet denne prisen. Jeg er veldig ydmyk overfor det, sier Jensen.

Prisen er et samarbeid mellom Cnytt, Norsk Senter for Sirkulærøkonomi og Circular Norway. Vinneren ble kåret av Årets sirkulære bedrifts jury, som ledes av Venstres Ola Elvestuen. Resten av juryen består av Bjørn Kjærand Haugland fra Skift, Danat Tekie fra Deloitte, Natalia Mathisen fra Nasjonalt senter for sirkulærøkonomi, Torbjørn Leidal fra Cnytt og Leif Nordhus fra Circular Norway.

Mer fra juryens begrunnelse:

  • I 2016 satte Bergans fokus på å endre måten vi forbruker på med konseptet «Leve leve produktet» hvor de forlenger levetiden til sine produkter ved å tilby tjenester som reparasjon, innsamling av brukte produkter, ombruk, redesign og utleie. I en buss tilrettelagt for reparasjon har de i flere skoleferier reist rundt og reparert sine produkter; hele 70 steder har sybussen vært. Vår vinner er som dere kanskje skjønner i tekstilbransjen.
  • I 2016 lanserte Bergans konseptet «Lenge leve produktet». Deretter utviklet de reparasjonstjeneste, systue i butikk, panteordning, bruktsalg, en egen redesignkolleksjon og utleie at turklær og parkdresser.
  • Bergans har også lansert «The Collection of Tomorrow», en prisbelønnet kolleksjon laget i samarbeid med finske Spinnova. De lager klær av trær. Det er er mer bærekraftig måte å produsere klær på. Bergans ønsker å gjenvinne materialene og gir pant til Spinnova-produkter som leveres tilbake.
  • Bedriften engasjerer seg også i samfunnsdebatten.

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Målet med gebyrdifferensiering

Marianne Haugland, Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs

På tide å gi kundene en gulrot?

Toralf Igesund, Norwaste
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.