Nyheter Tekstil
H&M. Foto: Sei / Unsplash

H&M om kritikken: – Grønnvasking strider mot det vi står for

Grønnvasking er bredt definert som spredning av feilinformasjon fra et selskap for å få seg selv til å fremstå mer bærekraftig: – Dette er det motsatte av hva vi gjør i H&M Group, mener klesgiganten.

– Vårt bærekraftsarbeid har aldri handlet om «grønnvasking» – dette strider kategorisk mot det vi står for. «Grønnvasking» er bredt definert som spredning av feilinformasjon fra et selskap for å få seg selv til å fremstå mer bærekraftig – dette er det motsatte av hva vi gjør i H&M Group, skriver pressekontakt for H&M i Norge Thea Kjendlie i en e-post til Cnytt.

Under den Store Sirkulærkonferansen 2022 kom Infinitumdirektør, Kjell Olav Maldum, med sterk skyts mot flere bransjeaktører, når det gjelder å bruke resirkulert PET-plast i deres produkter. Blant dem var kleskjeden H&M.

– Her er det mange eksempler som viser at vi skal redde verden ved å bruke plastflasker. Da er vi feil ute og kjører når det gjelder sirkulærøkonomi, når alle tror at løsningen er å bruke brusflasker for å redde verden. Dette er grønnvasking hele veien og det må man gjøre noe med, sa han.

Infinitumsjefen med hard skyts mot dekk og mote: – Driver med grønnvasking

Troverdige sertifiseringsordninger

Thea Kjendlie. Foto: H&M-gruppen

Kjendlie forteller at H&M baserer alle sine produkters bærekraftskrav på troverdige tredjepartssertifiseringsordninger for materialene de bruker.

Blant de eksterne sertifiseringer som H&M jobber med er GlobalRecycled Standard (GRS) og Recycled Claim Standard (RCS).

– Som begge sikrer integriteten til resirkulerte polyesterfibre. I følge Fashion Industry Charter for Climate Action har resirkulert polyester et stort potensial til å være en fiber med mindre miljøpåvirkning enn en jomfruelig fossilbasert polyester, skriver Kjendlie.

Ikke mulig å resirkulere

Videre i Maldums innlegg, under Den Store Sirkulærkonferansen 2022, sa han at om H&M bruker materialer fra resirkulerte plastflasker i klærne sine, så er det grønnvasking om de ikke kan resirkulere og gjenbruke de produktene de setter ut på markedet.

– For det er ikke mulig å resirkulere klærne tilbake til nye klær og da får de finne ut hva de skal gjøre for å ordne det, sa han.

Utsorteringskravet: – Burde vært realisert for lenge siden

Bør ikke være en langsiktig løsning

Kjendlie forteller at H&M er enige i at resirkulert polyester fra engangsplastflasker ikke bør være den langsiktige løsningen for industrien.

– Når vi ser fremover, trengs det tekstil-til-tekstilresirkuleringsløsninger, og det er grunnen til at vi aktivt investerer i resirkuleringsteknologier, som Worn Again, TreeToTextile og Renewcell for å nå målet vårt om å øke bruken av resirkulerte fibre til 30 prosent allerede innen 2025.

Hun legger til at H&M-gruppen har tredoblet andelen resirkulerte materialer hentet til plaggene fra 5,8 prosent til 17,9 prosent fra 2020 til 2021 .

– Allerede i dag ser vi gjennombrudd innen resirkulering av tekstil-til-tekstil stoff uten kvalitetstap, som for eksempel med HKRITAs Green Machine, Infinited Fiber Company, som takler aktuelle resirkuleringsutfordringer med ulike innovasjoner. Landskapet for nye resirkuleringsteknologier utvikler seg videre og vi forventer å se flere teknikker for fiberseparering bli introdusert på markedet i fremtiden.

Forskriftssommel truer klimamålene

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.