– Trenger mer samarbeid om kritiske råmaterialer
Tirsdag 7. juni går Den Store Sirkulærkonferansen 2022 av stabelen. Her er kritiske råmaterialer og kontroll på materialstrømmene et sentralt tema.
Årene med pandemi, globale logistikkproblemer og krigen i Ukraina har vist hvor sårbar Europa er for tilgangen til såkalt kritiske materialer – metaller og mineraler som blant annet brukes i elektronikk og som er sentrale for å bygge ut grønn teknologi.
Ifølge EU er Europa svært avhengige av andre land, blant annet kommer 98 prosent av EUs forsyning av sjeldne jordelementer fra Kina.
Passer på at metallene kommer tilbake i kretsløpet
Å ta ut materialer og mineraler fra naturen krever store ressurser, samtidig som det er en påkjenning for naturen og miljøet. Flere aktører har begynt å se til såkalt urban mining som et alternativ. Urban mining vil si at man gjenvinner materialene fra produkter etter at det har blitt avfall.
En slik aktør er OK:data i Oslo.
Gjennom en samarbeidsavtale med blant annet Oslo kommune, henter de kommunens brukte IKT-utstyr med hensikt om å selge det på markedet igjen.
Sikker sletting utføres, før det blir reparert og ny programvare installert. Det som ikke kan reddes går heller ikke til spille – dette plukkes møysommelig fra hverandre og viktige råvarer sorteres for å gå tilbake i verdikjeden.
– Det er noe gull i i disse gamle mobiltelefonene, forteller Apostolos Stagos, arbeidsleder hos OK:data, og drar frem det som tidligere var en mobiltelefon fra en av flere store kasser som står langs veggene i lokalene deres.
Ti såkalte ferdigsorterte fraksjoner med råvarer – stål, kobber, aluminium, plast – lista bare fortsetter.
– Det er jo veldig vanskelig å få ut gull akkurat nå, det koster mer, og hvor mange tonn med jord og stein må du sprenge for å få det ut? Det finnes jo mer gull her enn hva det finnes i jorden, forteller Stagos.
Viktig å forlenge livet
Randi Kvissel Haugen, prosjektleder for marked, understreker at selv om det er viktig at råvarene blir tilbakeført i kretsløpet, så kommer den største effekten av det OK:data foretar seg fra å gi brukte PCer et liv til.
OK:data er også en arbeidstreningsarena for mennesker som har falt utenfor ordinært arbeidsliv.
– Det her skaper verdifull arbeidstrening, mestringsfølelse og forutsetninger for å gå videre i livet sitt, forteller Haugen.
https://cnytt.no/2022/05/19/hvem-er-arets-sirkulaere-bedrift-send-inn-dine-nominasjoner/
Trenger mer samarbeid
Haugen forteller at det er kostbart å demontere elektronikk ned til rene råmaterialer – blant annet er det ikke billig å leie lokaler i Oslo.
– Skal vi gjøre det her i en større sammenheng så trenger vi mye tettere samarbeid med andre aktører i verdikjeden, slik at vi både kan utvikle metodikk, kanskje det utvikles teknologi og kanskje vi kan gjøre ting mye mer effektivt en gang i fremtiden, mener Haugen
Haugen oppfordrer bransjen og myndighetene til å ta initiativ og å invitere hele bransjen til å tenke sammen.
– Det at vi kan gjøre det her skyldes at vi har mennesker på arbeidstrening. Riktignok så har mange av dem lønn, men den er lav. Så lønnsomheten i å gjøre det her per dags dato er ikke god nok. Det er noe av det vi må se på og det er også en utfordring til myndighetene, mener Haugen.
Følg med 7. juni
Tirsdag 7. juni går Den Store Sirkulærkonferansen 2022 av stabelen i Oslo. Her er kritiske råmaterialer og kontroll på materialstrømmene et sentralt tema fra klokken 09:45.
Konferansen kan følges både fysisk og digitalt, og her vil man kunne få høre:
- Kontroll på materialstrømmer og grønnvasking, Kjell Olav A. Maldum, adm.dir., Infinitum
- Status for kritiske råmaterialer og forsyningssikkerhet, Bjørn Arild Thon, adm.dir., RENAS
- Hvordan lykkes med ombruk av materialer, Cecilie Lind, adm.dir., Avfall Norge
- Digitalisering for økt om ombruk av materialer, Nina Volstad & Mari Larsen Sæther, Carrot
- Erstatninger for kritiske materialer, Aslaug Hagestad Nag, daglig leder, Future Materials
- Juridiske utfordringer ved gjenbruk av avfall, Einar Bratteng, partner, Berngaard Advokater
Sesjonen avsluttes med panelsamtalen «Hvordan skape et marked for sekundærmaterialer?» med Bjørn Arild Thon, Cecilie Lind, Nina Volstad, Aslaug Hagestad Nag, Einar Bratteng som deltagere. Panelsamtalen ledes av Circular Norways Ellen Høvik.
Meld deg opp til konferansen her: Den Store Sirkulærkonferansen 2022
https://cnytt.no/2022/05/16/programmet-til-den-store-sirkulaerkonferansen-er-ute-se-hvem-som-kommer-her/
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!