Nyheter Den store sirkulærkonferansen
På taket av gjenvinningsstasjonen på Ryen i Oslo kommune produseres det drøyt 75.000 kilowattimer med energi årlig, fra anleggets cirka 600 kvadratmeter med solceller. Energi som brukes til belysning og å holde gjenvinningsstasjonens stall med el-maskineri i gang.

Prydplanter øker produksjonen av energi

Tirsdag 7. juni går Den Store Sirkulærkonferansen 2022 av stabelen. Her er naturens rolle i det grønne skiftet et sentralt tema.

I det grønne skiftet er det viktig å ikke glemme naturen. Og i Oslo kommune har vegetasjon i asfaltjungelen blitt et sentralt satsingsområde, blant annet ved etablering av grønne tak.

Ved å utnytte mer av byens takareal til vegetasjon styrkes naturmangfoldet, samtidig som det bidrar til å redusere belastningen på dagens rørnettverk ved intens regn. Og ved gjenvinningsstasjonen på Ryen i Oslo bidrar planter til og med til å produsere mer strøm.

Elin Struksnes, overingeniør i Renovasjon og gjenvinningsetaten i Oslo kommune. Foto: Urban Eriksson

Naturen i sentrum

Det 1.300 kvadratmeter store taket over gjenvinningsstasjonen som ble reist i 2018 på Ryen, er nemlig ikke bare til for å skjerme ansatte og osloborgere fra vær og vind når de kommer med avfallet sitt. Her produseres det også drøyt 75.000 kilowattimer med energi årlig, fra anleggets cirka 600 kvadratmeter med solceller. Energi som brukes til belysning og å holde gjenvinningsstasjonens stall med el-maskineri i gang.

Solceller har de siste tiårene blitt et mer vanlig syn på tak og vegger på både boliger og industribygg. Men på Ryen spiller naturen også en sentral rolle.

– Vi har valgt å legge sedumtak mellom solcellene. Dette gjør at solcellene blir avkjølt og da produserer anlegget mer strøm enn om vi ikke skulle ha hatt sedumtak, forteller Elin Struksnes, overingeniør i Renovasjon og gjenvinningsetaten i Oslo kommune.

Sedum bidrar til at det produseres mer strøm. Foto: Ludvig Gundersen

Sedum er utbredt stort sett over alt på den nordlige halvkule og enkelte arter blir brukt som prydplante. Men hos gjenvinningsetaten bidrar de altså også til at det produseres mer strøm.

Følg med 7. juni

Tirsdag 7. juni går Den Store Sirkulærkonferansen 2022 av stabelen i Oslo. Her er naturens rolle i det sirkulære skiftet et sentralt tema fra klokken 13:00.

Konferansen kan følges både fysisk og digitalt, og her vil man kunne få høre:

  • Svikter natur og klima om vi ikke omstiller raskt, Karoline Andaur, generalsekretær, WWF
  • Biogass for en renere Oslofjord, Pia Farstad von Hall, daglig leder, Biogass Norge
  • Panelsamtale: Hvordan fremskynde og oppskalere sirkulære løsninger?

Meld deg opp til konferansen her: Den Store Sirkulærkonferansen 2022

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Vi må slutte å importere biodrivstoff. Det må vi lage selv

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Nasrin Naimy, Biogass Norge

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.