Nyheter Politikk
Lars Haltbrekken (SV) Foto: Ludvig Gundersen

SV vil ha egen miljøklagenemd

I et representantforslag vil SV utrede en egen miljøklagenemd, med et domstollignende organ der man kan få prøvd forvaltningsvedtak som påvirker natur og miljø.

I representantforslaget, fremmet for Stortinget onsdag, vil SV at regjeringen skal utrede en egen miljøklagenemd, med sikte på et domstollignende organ der man enkelt kan få prøvd forvaltningsvedtak som har påvirkning for natur, miljø og klima.

Videre ber de regjeringa greie ut og komme tilbake til Stortinget med forslag som sikrer at søksmål for domstolene som blir fremmet på vegne av natur-, miljø- og klimainteresser, som hovedregel skal få unntak for sakskostnader.

Utsetter Farm to Fork grunnet Ukraina-invasjonen

For lite fokus på miljø

Det er SVs Birgit Oline Kjerstad, Lars Haltbrekken og Andreas Sjalg Unneland som har signert forslaget. Her skriver de at natur- og miljøhensyn er underlagt lovgiving, og at det er en allmenn plikt å ivareta natur- og miljøverdier.

– Men ofte er det få eller ingen som aktivt opprettholder denne interessen når den er i strid med mer kortsiktige mål. Domstolskontrollen i miljøsaker både er og har vært nesten fraværende, påstår representantene i forslaget, og viser til undersøkelser utført mellom 1996 og 2005.

Representantene forteller at av alle sivile saker i norske domstoler i denne perioden, så handlet bare 0,4 prosent om miljø.

– Det er altså svært sjeldent at en sak som omhandler miljøspørsmål, får en uavhengig prøving i domstolene, skriver de.

Kartlagt sneiper i naturen: Viser at røykere er natursvin

Har ikke ressurser

Det at SV også ønsker at saker som fremmes av vegne av natur-, miljø- og klimainteresser, skal få unntak for sakskostnader, forklares med at sivilsamfunnet og frivillige organisasjoner ikke har ressurser til å ta forvaltningsvedtak gjennom rettssystemet.

– Risiko for store kostnader er i dag et stort hinder for at enkeltpersoner og organisasjoner prøver miljø- og klimasaker for domstolene.

Avfeide forbud mot gummigranulat

Veien videre

Saken ble tildelt Stortingets energi- og miljøkomite torsdag, som vil gi sin innstillig til forslaget. Dato for endelig behandling i Stortinget er foreløpig ikke satt.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.