Nyheter
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide, forteller at byggebransjen er prioritert høyt politisk
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide, forteller at byggebransjen er prioritert høyt politisk. Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor.

Barth Eide vil gjøre det billigere å bruke materialer om igjen

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide ønsker å gjøre det lettere for boligkjøpere og byggebransjen å ta vare på det man har. Blant annet ved å gjøre det billigere å bruke materialer om igjen.

I et intervju med NRK forteller klima- og miljøminister Espen Barth Eide at ulempene  ved å renovere og ombruke i byggesektoren må reduseres.

– Bygg- og anlegg står for ganske store utslipp og alvorlige naturinngrep. Hvis en kan bruke det en har fra før om igjen, er det nesten alltid bedre enn å bygge nytt, forteller han til statskanalen.

LES OGSÅ: Kommunene er for dårlig på klimatilpasning

Ser på nye ordninger

Ministeren problematiserer at det i dag lønner seg å rive og bygge nytt, til fordel for å blant annet renovere. Han ønsker derfor å gjøre det lettere for boligkjøpere og byggebransjen å ta vare på det man har. Blant annet ved å gjøre det billigere å bruke materialer om igjen.

– Dette er et felt jeg kan love at vi kommer til jobbe mye med. I dag har vi ikke ordninger som gjør dette mest lønnsomt økonomisk , men det er ting jeg ser på med kommunal- og moderniseringsministeren, sier Bart Eide til NRK.

LES OGSÅ: Norsk Riving gjør butikk av rivningsobjekter: – Vil bli god økonomi i fremtiden

Det offentlige må gå foran som et godt eksempel

Barth Eide mener det offentlige også må foran som et godt eksempel. Slik mener han kunnskapen blant håndverkere også vil kunne øke.

– Det er en hel verdikjede og den kan bidra til å skape fine byrom, men også få ned utslipp og forbruk av natur, sier han og legger til at ombruk i byggsektoren vil være høyt på den politiske agendaen.

– Bygg og anlegg er viktig om vi skal nå klimamålene – og det har vært litt forsømt. Det er store utslipp i dag, men også et stort potensial til å kutte utslippene.

LES OGSÅ: Madaster gjør om bygg til materialbanker: Snart kommer tjenesten til Norge

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.