– Naturlig å involvere relevante underliggende etater
Espen Barth Eide mener Solberg-regjeringens strategi for sirkulærøkonomi ikke var bra nok. Men selv har han få konkrete planer for hvordan de rødgrønne skal lage en bedre handlingsplan.
I et intervju med Cnytt i desember fortalte klima- og miljøminister Espen Barth Eide om regjeringens klimaambisjoner. Her kom det frem at ministeren ikke var imponert over forgjengerens strategi for sirkulærøkonomi.
– Den var ikke bra nok, men heller ikke så dårlig at vi trekker den tilbake. Den var et sted midt i mellom, fortalte Barth Eide.
LES ROTEVATNS REAKSJON: – Strategien var god
Fremdeles ingen konkrete planer
I Hurdalsplattformen ble sirkulærøkonomi løftet frem som et av regjeringens hovedverktøy for å nå Norges klimamål. Regjeringen har lovet å lage en ny og forbedret handlingsplan for sirkulærøkonomi med konkrete og målrettede tiltak for å redusere avfall. Slik skal de sikre økt gjenvinningsindustri og handel basert på resirkulerte ressurser i Norge.
– Denne regjeringen har andre og høyere ambisjoner om grønn vekst og grønne arbeidsplasser i Norge enn forrige regjering. Det er en ambisjon som gjennomsyrer Hurdalsplattformen på alle områder, skriver Barth Eide til Cnytt i en e-post.
Siden lanseringen av Støre-regjeringens politiske plattform, har det dog kommet lite nytt og konkret om hvordan den forbedrede handlingsplanene skal se ut. Og Cnytt har igjen kontaktet Barth Eide med spørsmål om hvilke konkrete planer regjeringen har.
– Finnes det noen konkrete planer for regjeringens handlingsplan for sirkulærøkonomi? Har dere satt en tidsplan, eller hvem som skal ha ansvar for denne?
– Vi har ikke konkludert hvordan arbeidet med en slik handlingsplan skal legges opp, erkjenner Barth Eide, men legger også til:
– Det er selvfølgelig naturlig å involvere relevante underliggende etater i utformingen av en slik handlingsplan.
LES OGSÅ: Stemte ned forslag om oljestopp: – Norge må lete mer, ikke stoppe letingen
Viktig med EU-samarbeid
Selv om ministeren ikke kan gi noe mer konkret informasjon, kan han gi noen generelle kommentarer, blant annet at handlingsplanen vil bygge videre på hovedtrekkene i den nasjonale strategien for sirkulær økonomi som ble lagt fram av Solberg-regjeringen.
– Som ligger tett opp til EUs arbeid med sirkulær økonomi, skriverBarth Eide.
Barth Eide mener nemlig dette er naturlig for Norge, gitt relasjonen til EU.
– Som vi stadfester i Hurdalsplattformen, må vi gå fra en lineær økonomi med bruk-og-kast, til en sirkulær økonomi, som er basert på tanken om at minst mulig ressurser skal gå til spille. Dette er grunnleggende dersom vi skal nå våre klima- og miljømål.
Ministeren mener dette også gir muligheter for norsk næringsliv.
– I tillegg til at Norge deltar i den større omstillingen til sirkulær økonomi sammen med resten av Europa, ønsker vi å finne sirkulære løsninger på klima- og miljøutfordringene. Dette kan skape arbeidsplasser i Norge, som for eksempel ved økt materialgjenvinning, mener ministeren.
LES OGSÅ: Foreslår gass som mellomløsning på Svalbard
Danner samarbeid med andre land
Til vårene skal Barth Eide til Brussel sammen med statsministeren og næringsministeren for å igangsette arbeidet med et grønt industripartnerskap med EU.
– Videre blir det UNEA møte der målet er å få forhandlet frem en global avtale mot plastforsøpling. Naturtoppmøtet i Kunming blir svært viktig for å få forhandlet frem en global naturavtale etter modell fra Parisavtalen for klima.
LES OGSÅ: Ville droppe krav til skorstein: Legger bort forslaget
Må telle klima på lik linje med penger
Klima og miljø gjennomsyrer store deler av regjeringens politiske plattform. Men Barth Eide mener at det aller viktigste er å få på plass verktøyene som trengs for å kunne telle utslipp og økosystemtjenester på samme måte som man teller kroner og øre.
– Dette vil være avgjørende for å løse utfordringene med både klima- og naturkrisen. Klimabudsjett og naturbudsjett blir sentralt i dette, forteller han.
I Hurdalsplattformen står det også at klimakrisen er vår tids største utfordring. Og at klima og natur skal være en ramme rundt all politikk.
– Dette følges opp gjennom tett dialog og samarbeid på tvers av departementene på felt som energi, samferdsel og næringsliv.
LES OGSÅ: Mener taksonomien har oversett håndtering av restavfall
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!