Nyheter Forbruksmønster
Fredag aksjonerte Extinction Rebellion Oslo ved å blokkere innkjøringen til fem parkeringshus i Oslo sentrum. Foto: Ludvig Gundersen

Protestertete mot Black Friday: Blokkerte parkeringshus

Fredag aksjonerte Extinction Rebellion Oslo ved å blokkere innkjøringen til flere parkeringshus i Oslo sentrum.

Fredag aksjonerte aktivistgruppen Extinction Rebellion Oslo, mot det de omtaler som «årets svarteste dag, den kyniske kjøpefesten Black Friday».

De problematiserer at overskuddet fra handelen i stor grad tilkommer noen av Norges rikeste – mens de største kostnadene bæres av mennesker og miljø i fattigere land.

Og skal en tro Virkes prognoser, er det snakk om store summer. De anslår at nordmenn vil bruke 3,3 milliarder kroner i norske fysiske butikker og nettbutikker på årets Black Friday, og 16,5 milliarder kroner i løpet av Black Week.

LES OGSÅ: De fleste gir blaffen i bærekraft under julehandelen

Blokkerte parkeringshus

Klokken 16:00 troppet flere aktivister opp og blokkere innkjøringen til flere parkeringshus i hovedstaden. Gruppen avholdt også markeringer på flere kjøpesentre, blant annet Oslo City.

Cnytt møtte flere av aktivistene foran Paleet parkeringshus, der de blokkerte inngangen for bilistene.

– Det overforbruket som Black Friday feirer, er det vi har lyst til å forstyrre i dag. Vi står foran inngangene til parkeringshusene fordi vi har lyst til å forstyrre den aktiviteten og gjøre det vanskeligere med overforbruket, forteller en av aktivistene, Lone Jensen Høyvik (21).

Trafikkaos

Aktivist, Lone Jensen Høyvik (21). Foto: Ludvig Gundersen

Med aksjonen ble det stampe i trafikken og det gikk mer enn én kule varmt blant sjåførene som ble nektet adgang.

Flere konfronterte også aksjonistene, og ba dem flytte seg.

– Er du ikke redd for at aksjonen deres gir folk avsmak for saken dere fronter? 

– Det er slik det blir når man må bruke slike virkemidler som sivil ulydighet. Det er helt klart at det er mange som er uenige med oss i det vi gjør og som virkelig blir sint og opprørt, men det er også veldig mange som blir glad og lettet fordi vi faktisk gjør noe som setter fokus på de problemene vi har i samfunnet i dag, sier Høyvik.

Hun mener det ofte er slik at de som blir sinte, uansett ikke hadde så mye til overs for dem i utgangspunktet.

– Vi prøver først og fremst å nå ut til dem som virkelig har lyst til å prioritere dette, men som ikke vet helt hvordan, eller kanskje har gitt opp litt, det er i alle fall det jeg tenker, sier Høyvik.

Mener de må ty til sivil ulydighet

Extinction Rebellion er en global gruppe, og har tidligere skapt store overskrifter i både Norge og utlandet ved å utføre såkalt sivil ulydighet – som av Store norske leksikon er beskrevet som et politisk virkemiddel i form av lovbrudd eller brudd på andre offentlige bestemmelser som begås i full åpenhet.

Høyvik forteller at de heller ikke har søkt tillatelse om å holde denne protesten, men at de er nøye på å varsle politiet i forkant.

– Men det er ikke slik at vi spør om lov og ikke kommer hvis vi får et nei, understreker hun.

Høyvik mener det er nødvendig at de utfører aksjonene på denne måten, til fordel for å søke og stille seg opp foran Stortinget, slik lovlige protester ofte foregår.

– De fleste som er med i Extinction Rebellion har prøvd å stå utenfor Stortinget, hvor er vi i dag? Ingen ting av virkelig betydning har skjedd, så vi må bare prøve. Og hvis noen kommer med en kjempegod løsning som gjør at vi slipper sivil ulydighet, kom med det, oppfordrer hun.

Ikke redd for å bli arretert

Politiet er ikke et ukjent syn når Extinction Rebellion utfører aksjonene sine, og flere av aktivistene i nettverket har blitt arrestert under tidligere aksjoner.

Etter cirka en halvtime foran Paleet parkeringshus dukket politiet opp, og aktivisten velger å flytte seg fra inngangen.

Er du ikke redd for å bli arrestert? 

– Nei, det har jeg blitt så mange ganger tidligere, sier Høyvik, før de går videre.

LES OGSÅ: Samler tekstilbransjen til konferanse: – Vi er en skitten industri

Skylder ikke på individene

På forhånd av aksjonen opplyste Extinction Rebellion Oslo at de ikke klandrer individer som handler på Black Friday.

De mener heller at det er noe alvorlig galt med et samfunn som har normalisert en slik forbruksfest.

Gruppen mener Black Friday fanger essensen av kapitalismens endeløse jakt etter profitt – og det enorme konsumpresset som bygger opp under det.

Aksjonistene stod med bannere foran flere kjøpesentre i Oslo, blant annet Oslo City. Foto: Ludvig Gundersen

– Det er noe alvorlig galt med et system der selskaper bombarderer befolkningen med en enorm strøm av reklame fra alle kanter, ukesvis i forveien, uttalte mediekontakt for gruppa, Kaja Mainardi (42) før aksjonen.

Mainardi mener at jo flere som blir bevisst på de negative sidene ved Black Friday, vil flere butikker velge å ikke delta.

– Tingene som betyr aller mest for de fleste av oss – rent vann, natur, trygghet, varme, omsorg, frisk luft og et håp for fremtiden – er ikke ting som kan kjøpes, avslutter hun.

LES OGSÅ: Nederland innfører produsentansvar på tekstil fra 2023

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.