Nyheter COP26

https://vimeo.com/644786344/293442f84c

Reisebrev fra COP26: – Myndighetene må putte mer penger i grønn teknologi

Circular Norway og 13 norske bedrifter dro til klimatoppmøtet i Glasgow for å delta i Climate Chamber Mission. Dette er Circular Norways erfaringer fra arrangementet:

Under COP26 dro Circular Norway og 13 aktører fra norsk næringsliv til Glasgow for å delta under Climate Chamber Mission 2. og 3. november.

Dette var første gang det arrangeres et slikt handelsinitiativ under et COP. Arrangørene beskriver Climate Chamber Mission som det største og viktigste internasjonale handelsinitiativet under COP26, der over 100 ulike bedrifter fra 12 ulike land deltok. Formålet med arrangementet var at deltagerne skulle lære av hverandre for å fremskynde omstillingen til sirkulær økonomi og lavutslippssamfunnet.

Atea om COP26: 

https://vimeo.com/644807762/0c6fdf5049

Inspirerende næringsliv

– Næringslivet sitter på løsningene for at verden skal klare å sikre at vi når 1,5 graders-målet. Med det som har blitt lagt på bordet under COP vet vi at vi er på vei mot 2,4 grader innen 2050, sier Ellen Høvik, kommunikasjonssjef i Circular Norway.

Høvik mener at næringslivet av norske myndigheter ikke blir regnet som den ressursen de faktisk er i møte med klimaendringene.

Hun tok med seg videokamera og snakket med flere av de norske aktørene under Climate Chamber Mission. Blant dem var Jerniadirektør Espen Karlsen, som du kan se video av lenger nede i saken.

– Han fortalte at han ser for seg at 30 prosent av inntjeningen vil komme fra tjenester og ikke varer. Det er inspirerende å se hvor frempå norske bedriftsledere er, sier Høvik.

Se hva Espen Karlsen mener om COP26: 

https://vimeo.com/644787244/c411f4a2f8

 

Høvik trekker også frem Bergans. Klesprodusenten har flere jern i ilden når det gjelder bærekraftig tekstilproduksjon, blant annet gjennom et samarbeid med Spinnova, som utvikler sirkulære klær av trær uten skadelige kjemikalier, som kan resirkuleres i det uendelige.

– Bergans og Jernia har virkelig inspirert varehandelen i Europa med deres sirkulære forretningsmodeller. Bergans utvikler også produkter av det nye tekstilmaterialet fra cellulose, og dét helt uten offentlig støtte til produktviklingen.

Bærekraftsansvarlig i Bergans of Norway, Yngvill Ofstad:

https://vimeo.com/644800047/52a381d87d

Krass kritikk til myndighetene

Mens næringslivet får ros, har Høvik en god del ris å komme til norske myndigheter.

– De taler med to tunger. Samtidig som Barth Eide støtter 1,5 graders-målet, gir de ut to lisenser til oljeleting. Noe som vil doble oljeproduksjonen fra 2021 – 2030.

Høvik synes det er oppsiktsvekkende at flere ikke har reagert på at statsminister Støre gir én milliard i klimamidler, som bare er en brøkdel av det de gir i støtte til fossil energi, som olje og gass. Hun viser også til at oljesektoren skal få 50 milliarder til elektrifisering av sokkelen.

– Myndighetene sier oljenæringen på sikt skal fases ut, likevel vil de elektrifisere sokkelen for titalls milliarder kroner, samt investere nye titalls milliarder i karbonfangst fra forbrenningsanlegg som bygge på teknologi vi skal bort fra. Karbonfangst burde i det minste vært et spleiselag med land som Kina.

Hun mener én milliard til grønn omstilling, satt opp mot investeringene i fossilsektoren ikke er noe å klappe for.

Jonas Normann VP Marketing & Operations Schneider Electric Norge:

https://vimeo.com/644786266/546db9e182

Mer satsing på næringslivet

Høvik mener næringslivet fortjener bedre.

– Næringslivlederne er veldig proaktive. Mitt inntrykk er at det ikke er næringslivet som er nervøse når det gjelder konsekvenser av omstilling til sirkulær økonomi og et netto nullutslippssamfunn, men heller myndighetene.

Høvik mener norsk næringsliv og industri er ledende i utvikling av grønn teknologi, og trekker frem Tomra som verdensmester i flaskepant, Yara som legger over til mer biovennlig gjødsel og Bellonas prosjekt Sahara Forest Project.

– Det er veldig motiverende å se at lille Norge utvikler såpass mye grønn teknologi. Hva ville ikke kraften vært om norske myndigheter puttet penger i dette og ikke fossil, sier Høvik.

Guro Steine kommunikasjons- og bærekraftsdirektør i GK Gruppen:

https://vimeo.com/644786699/a7b35c5e35

 

Høvik er spent på å se hvilke partier som vil gå inn for å bremse de 50 milliardene til elektrifisering av norsk sokkel, og heller satse på ny, grønn teknologi.

– Det blir som de sier «put lipstick on a pig» om en elektrifiserer en næring som kommer til å bli faset ut innen kort tid.

Nils Klippenberg Administrerende direktør i Siemens AS Norge: 

https://vimeo.com/645112808/f7f427a093

Viktig at nye mål har blitt satt på agendaen

Høvik har også flere positive nyheter å rapportere fra COP. Hun forteller at Norge i stor grad har vært opptatt av to av målene for COP26; å sikre 1,5 graders-målet og klimafinansiering.

– Men det Alok Sharma, lederen av klimatoppmøtet, også har lagt vekt på er to andre mål; klimatilpasning, spesielt for de landene som rammes hardest av tørke, flom og ekstremvær og sikring av regelverk.

Videre mener hun det er svært positivt at nasjonene har blitt enige om at næringslivet, myndighetene og sivilsamfunnet må stå sammen for å sikre 1,5 graders-målet.

– Her merket jeg også at flere aktivister, bortsett fra Greta Thunberg, ble mer fornøyd enn hva de forventet av klimatoppmøtet, mener Høvik.

Circular Norways oppsummering av COP26: 

https://vimeo.com/644786506/2a5a6e641c

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.