Nyheter Valg2021
Daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Th. Bramslev, inviterer kommende regjering til å samarbeide om å gjøre norsk bygg-, anleggs- og eiendomsnæring enda grønnere. Foto: Finn Ståle Feldberg/Grønn Byggallianse

Klare klimaråd til den kommende regjeringen

I byggenæringen ligger mange ukontroversielle kuttmuligheter og gode eksportmuligheter, sier Katharina Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse, som også mener byggesektoren ikke har fått nok oppmerksomhet.

Valgresultatet gjør at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti kan danne flertallsregjering – hvis de blir enige om politikken. Dette betyr en gedigen jobb for å få de norske klimamålene i havn, og ikke minst følge opp grunnsteinene den avgående regjeringen har lagt for sirkulærøkonomien.

LES OGSÅ: Energi Norge ber Støre få fart på elektrifiseringen

Mener få snakker om bygg- og eiendomssektoren

Medlemsforening for virksomheter fra bygg- og eiendomssektoren Grønn Byggallianse har kommet med klare råd for den kommende regjeringen.

– Klima har vært en viktig del av valgkampen, men få politikere snakker om mulighetene som ligger i det store kuttpotensialet i vår næring, sier Katharina Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse i en pressemelding.

Dersom Norge skal lykkes med målsettingen om å bli et lavutslippssamfunn innen 2050 mener hun det må tas tak i alle utslippsposter.

– Bygg-, anleggs- og eiendomsnæringen står for 15 prosent av klimagassutslippene i Norge, og prosenten blir enda høyere om vi trekker fra utslipp knyttet til olje- og gassutvinning. I byggenæringen ligger mange ukontroversielle kuttmuligheter og gode eksportmuligheter, sier Bramslev.

LES OGSÅ: WoodWorks! Cluster: – Det må utvikles nye bruksområder som er mer verdifulle enn å brenne treavfallet

Håper på tett samarbeid med myndighetene

Grønn Byggallianse kommer med tre konkrete forslag som kan bidra til vesentlige klimakutt:

  1. Nedtrappingsplan for klimagassreduksjoner i teknisk forskrift (TEK), i tillegg til det foreslåtte kravet om klimagassberegninger
  2. Insentiver for de mest ambisiøse prosjektene, feks. fast track i byggesakskø eller lavere eiendomsskatt for dokumentert grønne bygg
  3. Ambisiøse miljøkrav ved bygging av offentlige bygg og anlegg, også når det offentlige leier lokaler

Bramslev håper på et godt samarbeid med den kommende regjeringen.

– EUs taksonomi for bærekraftig finans har definert et svært konkret og ambisiøst kriteriesett for bærekraftige bygg. Det vil hindre grønnvasking og også redusere risiko for banker, som uten kunnskap kunne investert i utdaterte ikke-grønne løsninger. Et slikt omforent felleseuropeisk kriteriesett vil hjelpe norsk byggenæring til å vite hvor de skal øke kompetanse og ytelse for å forbli konkurransedyktige sier Bramslev.

LES OGSÅ: Hva betyr valget for norsk sirkulærøkonomi? Se sendingen 16. september

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.