Nyheter Energi Norge
Jonas Gahr Støre har startet arbeidet med å danne ny regjering. Foto: Arbeiderpartiet

Energi Norge ber Støre få fart på elektrifiseringen

Raskere elektrifisering og vern om EØS-avtalen er det viktigste den nye regjeringen må jobbe for, hvis Norge skal nå sine klimamål i 2030 og samtidig skape nye arbeidsplasser, mener Energi Norge.

Valgresultatet gjør at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti kan danne flertallsregjering – hvis de blir enige om politikken. Den nye regjeringen får en gedigen jobb med å halvere Norges klimagassutslipp og samtidig legge grunnlag for nye grønne arbeidsplasser.

– I dag kommer bare 50 prosent av energien vi bruker fra fornybare kilder. Denne andelen må trolig økes til 80 prosent i 2030. Det vil kreve en offensiv politikk for utslippsfri teknologi, tilgang på kraft og raskere utbygging av strømnettet. Samtidig må omstillingen bidra til nye arbeidsplasser og eksportinntekter i stedet for å bli en belastning for statsbudsjettet. Da må EØS-avtalen og det europeiske energisamarbeidet ligge fast, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

Det er svært mye som skal falle på plass for å nå klimamålene i 2030. Energi Norge anbefaler regjeringen å utarbeide en elektrifiseringsstrategi som ser følgende i helhet:

  • Rask og rettferdig innfasing av nullutslippsløsninger
  • Økt kraftproduksjon gjennom et velfungerende kraftmarked
  • Raskere utbygging av strømnett og etablering av smarte nett
  • Eksport av teknologi og kompetanse innen fornybar energi

– Opptrapping av CO2-avgiften er det viktigste enkelttiltaket for å kutte utslipp her hjemme. Samtidig må andre avgifter reduseres for at ikke de totale energikostnadene skal bli for høye for folk flest. Vårt råd til regjeringen er å trappe ned elavgiften på vanlig strømforbruk, sier Kroepelien.

Økt tilgang på fornybar energi blir en nøkkel for å kunne kutte utslipp og skape ny industri.

– Markedet vil levere den kraften som trengs. Den største utfordringen blir å sikre tilstrekkelig kapasitet i strømnettet. Det vil kreve både raskere utbygging og smartere bruk av nettet. Regjeringen må sørge for mer effektive konsesjonsprosesser. Samtidig må nettselskapene få incentiver til å ta i bruk styringssystemer som kan bidra til å holde kostnadene nede, avslutter Kroepelien.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no

Biogass for en renere Oslofjord!

Ådne Naper, Vestfold og Telemark fylkeskommune / Biogass Oslofjord
Anne Beathe Tvinnereim, Viken fylkeskommune / Biogass Oslofjord
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere