Nyheter Sirkulærteknologikonferansen
Miljøpolitisk talsperson i SV, Lars Haltbrekken, sitter i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Foto: SV.

Mener det er behov for moms-fritak på reparasjon

Under Sirkulærteknologikonferansen til IKT-Norge, Stiftelsen Elektronikkbransjen og Norsirk ble regjeringens strategi for sirkulærøkonomi debattert.

– Jeg synes den er alt for svak, med alt for mye vage måsetinger. Vi må være mye tøffere i å stille krav til dem som produserer elektronikk, krav om varighet, krav til bedre garantiordninger og resirkulerbarhet – at mobiler og lignende kan plukkes fra hverandre og at de ulike metallene og mineralene skal kunne gjenbrukes, sa SVs Lars Haltbrekken.

I konferansens første panelsamtale stilte også Einar Wilhelmsen, byråd for finans i Oslo kommune (MDG), Øyvind Husby, Administrerende Direktør i IKT-Norge og Jan A. Røsholm administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

LES OGSÅ: Tilgangen til viktige mineraler er sårbar – Gruvedrift på havbunnen kan være en del av løsningen

Vil stille krav til det offentlige

Haltbrekken fortalte at det å stille krav til offentlige innkjøp er grunnleggende for det grønne skiftet.

– Staten er en stor innkjøper, sammen med resten av det offentlige kjøpes det for 500 – 600 milliarder i året og det er ikke en ubetydelig sum, sa han.

– Det er et av områdene vi er nødt til å stille krav til dem som leverer. Vi må stille krav til holdbarhet, gjenvinnbarhet – og det for å få til en satsing på urban mining. Om vi kan hente ut metaller og mineraler fra produkter som allerede er i omløp vil vi kunne sluppet den typer konflikter som vi står oppi ved Repparfjorden.

LES OGSÅ: Ruster IKT-sektoren for den grønne omstillingen: Inviterer til konferanse

Bare 30 prosent av kommunene har bærekraftstrategi

Øyvind Husby kunne si seg enig med stortingsrepresentanten, han mener at det offentlige også må etterspørre mer bærekraft i anskaffelsene sine.

– I anskaffelsesloven heter det at man kan vektlegges opp til 30 prosent på bærekraft. I fjor var det kun 2,7 prosent av offentlige anskaffelser som hadde 30 prosent eller mer. Halvparten av de offentlige anskaffelsen var det null prosent vektlagt, sa Husby.

Han mener industrien kan levere og at de gjerne vil ha krav fra det offentlige.

Øyvind Husby, Administrerende Direktør i IKT-Norge

– Men man må også ha et marked og det offentlige må følge opp ord med handling, slik at de kan bruke den enorme muskelen som offentlige anskaffelser faktisk er, sa Husby.

Husby kunne også avsløre at de vil slippe en undersøkelse om få dager. Den viser at under 30 prosent av kommunene i Norge har en bærekraftstrategi.

– Det er fint at vi har en nasjonal strategi, men når 70 prosent av de offentlige virksomhetene ikke har en bærekraftstrategi må vi passe på at de får på plass dette. Det må følges opp og måles, ellers blir det bare en strategi som legges i skuffen, sa Husby.

LES OGSÅ: Slik kan du tenke sirkulærøkonomi for bedriftens datamaskiner

Staten må komme med krav

Husby påpekte også at manglende kompetanse er en av de viktigste årsakene til at det ikke blir gjort mer bærekraftige anskaffelser.

– Eller at det ikke er godt nok samarbeid med leverandørindustrien, sa han.

Einar Wilhelmsen, som representerer en av de største offentlige innkjøperne, Oslo kommune, innrømmet at innkjøp er et vanskelig fag. Og selv om kommunene spiller en viktig rolle i å kreve grønne anskaffelser, mener han at staten også må komme på banen.

– Vi er litt for små til å påvirke det store markedet. Vi trenger mye tøffere reguleringer som gjelder alle. Krav som går på levetid og reparerbarhet, og en føring for offentlige innkjøpere til å etterspørre brukt og reparasjon, mener han.

Videre poengterte han at ikke alle kommuner er like store som Oslo, og at det varierer i ressurser og kunnskap.

– Vi trenger drahjelpen fra staten og strengere krav. Partallet må det skapes et marked.

LES OGSÅ: KLD: Ingen planer om panteordning på datamaskiner 

Må få på plass momsfritak

Samtlige av debattantene var enige om at et momsfritak på brukt og reparasjon vil være et viktig verktøy for å få til et marked.

Husby kunne fortelle at momsfritak er et av punktene skatteutvalget, der han selv sitter i referansegruppen, skal se på.

Haltbrekken, som fikk avslutte sesjonen, fortalte at momsfritak for reparasjon og utleie vil være et av punktene de vil se nærmere på om de blir valgt inn i regjering. Han kunne også love at SV vil stille krav til utvidet garantiordning og krav om at produkter skal kunne resirkuleres og gjenvinnes.

– Og vi vil styrke kompetansen rundt offentlige innkjøp, den har blitt svekket de siste årene. Vi vil også vektlegge miljø langt sterkere og det skal ha en avgjørende betydning i de offentlige innkjøpene.

LES OGSÅ: HELPDESK: Slik kan vi øke gjenbruken av datautstyr

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.