Nyheter Teknologi
Daglig leder Pål Haugen i OmBrukt AS. Foto: Jan Røsholm/OmBrukt

Skal få flere til å kjøpe brukt elektronikk

Med lanseringen av OmBrukt skal flere kasserte elektronikk-produkter få nytt liv, og en merkeordning gjør det trygt for forbrukerne å velge et ombrukt produkt.

LUDVIG GUNDERSEN 

Ifølge en undersøkelse fra OECD er Norge det landet som generer mest ee-avfall per innbygger av alle OECD-landene, med 28,5 kg per innbygger.

Andelen av elektronisk avfall øker, og en stor del er vanlig forbrukerelektronikk. For å kue utviklingen går kjeder, verksteder og leverandører i elektronikkbransjen sammen om å tilby norske forbrukere en trygg og sikker ordning for å kjøpe ombrukte elektronikkprodukter.

LES OGSÅ: Vil ha bort merverdiavgiften på ombruk av elektronikk

Ny merkeordning

Med lanseringen av OmBrukt skal flere kasserte elektronikk-produkter få nytt liv, og en merkeordning gjør det trygt for forbrukerne å velge et ombrukt produkt.

– Det snakkes mye om ombruk og sirkulærøkonomi, og nå stiller en samlet bransje seg bak et stort prosjekt for å få flere brukte elektronikk-produkter tilbake på markedet, sier Pål Haugen, daglig leder for OmBrukt.no i en pressemelding.

Bak prosjektet står Bosch/Siemens, Electrolux, Elkjøp, Elon, Grundig, Miele, Power, Samsung, Stiftelsen Elektronikkbransjen og Whirlpool. Elektrotec AS, Hvitevareteknikk AS og Norsk Ombruk AS har vært pilotkunder.

De har sammen utviklet en hel verdikjede for godkjenning, merking og en garantiordning som gjør det trygt for forbrukeren å velge ombrukt.

LES OGSÅ: Ombruk av PCer går som det suser – er sulten på mer av det digitale gullet

Tror mange vegrer seg for å kjøpe brukt

Haugen tror mange vegrer seg for å kjøpe et brukt produkt fordi man ikke vet om det faktisk fungerer. Med OmBrukts godkjenningsmerke, registrering i en felles database og en toårig ombyttegaranti, vil dette gi forbruker en ekstra trygghet, mener han.

Logoen til OmBrukt AS.

– Elkjøp mener en sirkulær økonomi innebærer mange muligheter. Hele handelen er nødt til å gå fra en lineær «bruk og kast»-økonomi til en sirkulær «ta vare på»-økonomi. Å være med i bransjeinitiativ som dette er en selvfølge for oss, og passer godt sammen med vår bærekraftstrategi som skal sikre at alt vi selger skal kunne repareres, ha flere liv og til slutt resirkuleres forsvarlig. Vi er bare i startfasen, sier Camilla Skjelsbæk Gramstad, bærekraftsjef i Elkjøp Nordic.

LES OGSÅ: KLD: Ingen planer om panteordning på datamaskiner 

Vil komme flere produkter

OmBrukt-prosjektet ble startet høsten 2019 etter et initiativ av Stiftelsen Elektronikkbransjen og NEL (Norske Elektroleverandørers Landsforbund). Utgangspunktet var EUs fokus på sirkulærøkonomi med direktiver rundt økodesign, «Right to Repair» og «Green Deal».

OmBrukt-prosjektet er akkurat ferdig med en pilotperiode og åpner nå for å ta inn flere partnere. Hvitevareteknikk AS, Elektrotec og Norsk Ombruk er tre av pilotselskapene.

– Våre pilotpartnere er store på hvitevarer, men flere produktgrupper tilkommer, herunder brunevarer og mobiltelfoner. Vi er allerede godt i gang i Oslo, Bergen og Tønsberg-området, sier Haugen.

LES OGSÅ: HELPDESK: Slik kan vi øke gjenbruken av datautstyr

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.