Nyheter
Havforskningsinstituttet skal sende ut melormer til skoleklasser. Foto: Havforskningsinstituttet

Setter larver på pensum

Havforskningsinstituttet vil ha ungdomsskolene til å teste ut larver i naturfag og heimkunnskapstimene.

I januar i år ble gule melbillelarver regnet som det første insektet som er trygge å spise for mennesker – det vedtok EFSA – Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet.

Både næringsliv og akademia jobber med å få insekter til å bli en del av både menneskers og andre dyrs kosthold, og gjennom EU-prosjektet Susinchain, finansiert av Horisont 2020 satsningen til EU, har Havforskningsinstituttet forsket på insekter i fiskefôr.

– EU-prosjektet handler om å fjerne barrierer for insektsproduksjon i Europa, for vår del er dette mest relatert til fiskefôr, forteller forsker ved Havforskningsinstituttet, Nina Liland.

LES OGSÅ: «Klimagenerasjonen» er mest redd for gammel mat

Setter larver på pensum

Forsker ved Havforskningsinstituttet, Nina Liland. Foto: Havforskningsinstituttet

Havforskningsinstituttet har nå fått én million kroner i forsterkningsmidler av Forskningsrådet til å øke kunnskapen om bruk av larver i menneskemat.

– Gjennom prosjektet Larvelæring skal vi lage et læringsopplegg om sirkulær matproduksjon for elever ved ungdomsskolene, der vi bruker larver som eksempel, forteller Liland.

Slik ønsker de å stimulere til kreativ tenking blant elevene, samtidig som de oppfordrer til deling i sosiale medier for å gi økt oppmerksomhet rundt insekter i mat og fôr.

LES OGSÅ: Reddet nesten 39.000 poser med mat

Sender til skoler over hele landet

Av klassene som melder seg på prosjektet vil Havforskningsinstituttet velge ut flere som får teste ut undervisningsopplegget.

– I den første delen av prosjektet håper vi å kunne velge ut flere klasser som vi sender tørkede larver og undervisingsmateriell til, sier Liland.

Etter planen skal skal de resultatene fra første del av prosjektet være klare til våren 2022. Deretter planlegger de å rulle ut et eget undervisningsopplegg på ressurssiden Naturfag.no, som brukes av lærere i undervisingsøymed.

LES OGSÅ: 287.100 mennesker rundt Oslo sorterer ikke matavfallet

– Læringsopplegget skal bli tilgjengelig for alle. Og vi ser for oss bruk i fag som samfunnsfag, naturfag og mat og helse, forteller Liland.

Hun understreker at de kommer til å sende ut melormer som er spiselig for mennekser.

– Det er helt spiselig, og har et høyt protein- og jern innhold, det er kjempesunne greier. Vi har også et samarbeid med Miljøagentene som har kampanjen Klimakokkene, der barn kan være med på å lage klimavennlige matretter, de vil også kunne få tilsendt tørkede larver til rettene sine.

LES OGSÅ: Ber alle landets kommuner om passe på matjorda si

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Målet med gebyrdifferensiering

Marianne Haugland, Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs

På tide å gi kundene en gulrot?

Toralf Igesund, Norwaste
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.