Nyheter
I gjennomsnittet kaster en enkeltperson i Norge 42,6 kilo spiselig mat i året. Foto: Matvett.

«Klimagenerasjonen»

er mest redd for gammel mat

Ungdomsgenerasjonen, som står fremst i klimakampen, er den aldersgruppen som kaster mest mat og er mest redd for mat som har gått ut på dato.

Undersøkelsen som Norstat har gjort for matredningstjenesten Too Good To Go viser overraskende at aldersgruppen 18-25 år kaster langt mer mat enn andre aldersgrupper.

Den vanligste årsaken til kasting av mat er at innkjøpte matvarer blir glemt igjen i kjøleskapet, mens rester fra store porsjoner havner på andreplass. 

Det er ofte middagsrester som blir kastet, etterfulgt av frukt og grønt og brød, og det gjelder for hele befolkningen.

Forstår ikke hvor mye de sparer

– Datoskrekken er størst blant de yngste. Det er kanskje ikke så rart. De har vokst opp i et samfunn hvor mange heller kjøper ny mat enn å bruke sansene til å teste det vi har liggende. De er nok heller ikke klar over hvor mye penger de kan spare ved å få et mer bevisst forhold til holdbarhetsdato – i tillegg til å gjøre noe bra for miljøet, sier daglig leder Ann-Kristin Raknes Pfründer i Too Good To Go.

– Vi vet at de unge er miljøbevisste, men det er mulig at de ikke først og fremst tenker på matsvinn i denne sammenhengen. Men det å kutte matsvinnet er faktisk et av de aller mest effektive miljøtiltakene vi har, sier hun.

Too Good To go-sjefen ønsker at datomerkingen blir bedre, slik at skrekken for å spise mat som har gått ut på dato blir mindre.

– En del varer har litt å gå på når det gjelder datomerking, for eksempel egg, melkeprodukter og tørrvarer, som ofte har mye lenger holdbarhet enn det som vises på emballasjen. Her er det mulighet for å gjøre et solid løft, og jeg håper det skjer. Jeg tror det vil bidra til økt toleranse og mindre svinn, sier Raknes Pfründer.

Undersøkelsen viser en tydelig generasjonskløft for å kaste mat.

De eldre spiser opp

I aldersgruppene 18 til 40 år er det bare en av ti som opplyser at de aldri kaster mat, mens tre av ti over 56 år og fire av ti over 71 år svarer det samme.

– Jo eldre man er, jo mer bevisst er man på å unngå matsvinn, ifølge våre undersøkelser. De som er litt oppi årene har vel en annen respekt for mat. Men funnene kan tyde på at det har skjedd positive ting det siste året. Som følge av koronakrisen, er også de unge blitt flinkere til å lage mat og bruke opp rester, og de kaster mindre mat enn før. På flere områder har de dessuten hatt en mer positiv utvikling enn befolkningen som helhet, sier Raknes Pfründer.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Cnytt.no
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder
Kommersielle partnere