Nyheter
Selskapet GooGood bruker ny teknologi for å utvikle konkurransedyktige ombruksløsninger. Foto: Herman Dreyer

Hver av oss kaster 65 kilo møbler i året

37.000 tonn brukbare kontormøbler går på dynga hvert år. GoGood lanserer nå et nytt ombrukssystem som gjør det enkelt å ta ansvar for møbler gjennom hele livsløpet.

Redaksjonen

– Møbelforbruket øker kraftig, selv om verken bo- eller arbeidssituasjonen vår tilsier at vi trenger flere møbler. Det betyr at vi kjøper og kaster mye oftere enn før, sier Preben Carlsen, daglig leder i GoGood i en pressemelding.

LES OGSÅ: – Vi kommer fra feilvareavdelingen på NHH

Selskapet GooGood bruker ny teknologi for å utvikle konkurransedyktige ombruksløsninger. De opplyser at i snitt forbruker nordmenn møbler for 64,9 kilo hvert år – eller 5,4 tonn i løpet av et liv. De siste 30 årene har nordmenn nesten firedoblet møbelforbruket sitt og i 2019 ble det kjøpt møbler for over 20 milliarder kroner.

Kaster kontormøbler for en halv milliard i året

Preben Carlsen, daglig leder i GoGood. Foto: Herman Dreyer

– Det store materialavtrykket påvirker naturen negativt og gjør det spesielt viktig å etablere gode ombrukssystemer i møbelindustrien. Studier viser at ombruk kan redusere klima- og miljøavtrykket i bransjen med hele 90 prosent. I tillegg vet vi at 1 av 4 kontormøbler som kastes er i god stand, noe som tilsier at over 37.000 tonn brukbare kontormøbler til en bruktverdi på minst 500 millioner havner på dynga hvert år, sier Carlsen i meldingen.

Etter å ha jobbet med forskning og utvikling de siste årene lanserer GoGood nå et nytt ombrukssystem som gjør det enkelt å ta ansvar for møbler gjennom hele livsløpet – og dermed sørger de for at kundene ikke lenger må håndtere vedlikehold, reparasjon og ombruk på egenhånd.

LES OGSÅ: Norsk Tipping: – Bærekraft er ikke bare miljø

– Vi gjør det enkelt å ta vare på kontormøblene på arbeidsplassen, så de får et langt og godt liv, samtidig som virksomheten får mest mulig igjen for sine møbelinvesteringer. Med en forskningsbasert tilnærming til ombruks- og bærekraftsmetodikk, har vi utviklet en løsning som kombinerer digitale verktøy med fysiske ombruks- og reparasjonstjenester, sier Carlsen.

Utviklingen av ombrukssystemet er finansiert av Forskningsrådet som har bidratt med 12,8 millioner til satsingen som er et samarbeid med Norsk Institutt for Bærekraftsforskning, Norsk Gjenvinning, Renovasjons- og Gjenvinningsetaten i Oslo og Norsk Regnesentral.

– EU med marsjordre til norsk næringsliv

GooGood har sett behovet for løsninger som tar bedre vare på produkter også etter at de har blitt solgt er stort. De mener at produsentene av møbler i dag er mest opptatt av å lage og selge produktene sine. Hva som skjer med dem senere har de overlatt til kundene.

De mener at mye tyder på at dagens praksis vil endre seg. EU har allerede utviklet nye krav til produktdesign og varslet at de vil gi forbrukere rett til reparasjon. Når EU innfører nye standarder vil det også påvirke norsk næringsliv.

LES OGSÅ: EU varsler sterk satsing på bærekraft

– Det er logisk, men helt feil at de fleste selskaper overlater reparasjon og ombruk til kundene. Logisk fordi selskapene allerede har tjent pengene sine på å selge et produkt, og i dag tjener mest på at vi kaster dem og kjøper nye. Feil fordi det påfører kundene meningsløst mye jobb, er dårlig ressursutnyttelse og ødeleggende for miljøet. At EU tar grep bør norske selskaper ta som en marsjordre, for overgangen til en ombruksbasert varehandel kommer fortere enn mange tror, sier Carlsen.

Han får støtte av Anja Bakken Riise, som er leder i Framtiden i våre hender.

– Det finnes en rekke gode løsninger som både er bra for miljøet, skaper nye arbeidsplasser og verdiskapning. Hvis løsningene skal tas i bruk må politikerne ta overforbruket på alvor. Det må både bli dyrere å forurense, mens næringsliv som vil satse på bærekraft må få langt flere fordeler, sier Rise i pressemeldingen.

Med GoGood ombrukssystem gjør de det enkelt å ta ansvar for møbler gjennom hele livsløpet. Foto: Herman Dreyer

Stort potenisale i kommunene

GooGood opplyser at offentlige virksomheter kjøper inn over 20 prosent av det totale antallet kontormøbler i Norge og kaster over 7.000 tonn brukbare kontormøbler til en verdi av minst 100 millioner kroner i året. Samtidig viser beregninger fra EU at ombruk av møbler kan redusere klimautslippene i Europa med hele 3,3–5,7 megatonn hvert år – noe som tilsvarer 3-5 ganger de totale utslippene i Oslo kommune.

Ifølge dem kan ombruksløsninger i møbelbransjen i Europa skape mer enn 160.000 nye arbeidsplasser og en økonomisk vekst på 50,5 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Sirkulærøkonomi kan skape tusenvis av jobber

I Norge sysselsetter møbelindustrien rundt 20.000 mennesker. Tall fra SINTEF viser at en omlegging til en ombruksbasert møbelindustri vil gi en økonomisk vekst på minst 1 milliard kroner i året og skape 2500 nye arbeidsplasser – en økning på hele 10 prosent sammenlignet med dagens nivå.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Målet med gebyrdifferensiering

Marianne Haugland, Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs

På tide å gi kundene en gulrot?

Toralf Igesund, Norwaste
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.