Sirkulære stemmer
Økt levetid og bedre kvalitet på tekstiler kan gi 1000 nye årsverk og øke verdiskapingen med 1,7 milliarder kroner, skriver Cecilie Lind, Administrerende direktør Avfall Norge.

Fra Sløsesjokk til nye arbeidsplasser

Fikk du sjokk av Sløsesjokket? Det fikk ikke vi som ser baksiden av det norske forbruket til daglig, skriver administrerende direktør Cecilie Lind.

Fikk du sjokk av Sløsesjokket? Det fikk ikke vi som ser baksiden av det norske forbruket til daglig. Forhåpentligvis får du like stor trang til endring som oss, når sjokket har lagt seg. Alexandra Joner etterlyste løsninger mens Iselin Nybø påpekte utfordringer. Vår påstand er at det finnes løsninger på utfordringene og at de vil både kutte utslipp og skape nye arbeidsplasser.

LES OGSÅ: ‒ Symbolsk bærekraft i Oslo kommune

Sintef har på oppdrag av Avfall Norge, Virke og LO regnet på at at økt levetid og bedre kvalitet på tekstiler alene kan gi enn netto jobbtilvekst på 1000 årsverk og øke verdiskapingen med 1,7 milliarder kroner. Men det hjelper ikke bare å regne på det, vi må gjøre noe også!

Må få opp farten

Det du og jeg som forbrukere kan gjøre er å kjøpe mindre og smartere. Og så kan vi kjøpe brukt istedenfor nytt, vi kan bruke klærne våre lenger og gi bort eller selge det vi ikke bruker lenger.

LES OGSÅ: Koronaviruset er ikke en klimahvilepute

Det Iselin Nybø kan gjøre er å gjøre det enklere å være smart ved å kreve bedre merkeordninger på tøyet vi kjøper. Hun bør også ta en telefon til sine svenske, danske og finske kollegaer for å inspireres til å få opp farten på norsk politikkutforming for tekstilsektoren. Der ligger de nemlig et hestehode foran og hvis vi ikke får opp farten nå, så vil handlingsrommet vårt være ganske begrenset. Da vil naboene våre ha kommet lenger med både nye produksjonsmetoder for tekstiler, nye sorteringsanlegg og nye gjenvinningsløsninger. Med mindre volum enn nabolandene våre, vil det derfor ikke være mange konkurransefortrinn igjen for norske aktører.

Trenger Nybø med på laget

Det klesprodusentene kan gjøre er å produsere klær som består av få materialer og inneholder resirkulerte materialer. Klær som består av få materialer er enklere å resirkulere og klær som er laget av resirkulerte materialer gir mindre miljøbelastning. Og så må de merke tøyet slik Nybø ber om.

LES OGSÅ: – Vi mangler en helhetlig nasjonal sirkulær strategi

Det gjenvinningsbransjen kan og skal gjøre, er sørge for gode sorteringsordninger som er enkle å bruke. Vi skal også utvikle nye gjenvinningsløsninger, men vi trenger Nybø med på laget for å lykkes. Sammen kan vi både kutte utslipp og skape nye arbeidsplasser.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Cnytt.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.